Kontakt

Copertina web slo2

Digitalna invazija

Objavljeno 3 maj 2017

igitalna invazija se bo začela 7. maja 2017 ob 18. uri v Palači Coronini (Gorica, Italija) ter nadaljevala ob 19.30 uri na Gradu Kromberk.

Digitalna invazija je projekt, ki se od leta 2013 vsako leto odvija v italijanskih muzejih, galerijah, kulturnih inštitucijah in zgodovinskih središčih. Cilj dogodka je promocija kulturne dediščine preko spleta in socialnih omrežij. Letošnja izvedba bo potekala pod naslovom Kultura nima meja, zato je goriška Fundacija Palača Coronini Cromberg k sodelovanju povabila Goriški muzej. Muzej bo tako prva slovenska ustanova, ki bo sodelovala pri tem projektu. Vabimo vas na brezplačen ogled naših zbirk na Grad Kromberk in v palačo Coronini Cromberg v italijanski Gorici, kjer boste lahko s fotografijami in video posnetki, ki jih boste nato objavili na spletu, podali vaš osebni pogled na razstavljene predmete kulturne dediščine, ki so last vseh nas. 

Z Digitalno invazijo želimo obuditi zgodovinsko povezavo med goriško Palačo Coronini in Gradom Kromberk, ki se nahaja v bližini Nove Gorice. Poslopji sta bili v preteklosti rezidenci grofov Coronini Cronberg, celotno ozemlje pa je bilo vključeno v Pokneženo goriško gradiščansko grofijo.

Palačo Coronini obdaja obsežen park, ki je zasnovan v romantičnem duhu. V zgodovinskem poslopju je predstavljena bogata zbirka pohištva in likovnih del, na ogled so tudi občasne postavitve. Do 29. oktobra je v palači razstava »Ženske v ogledalu. Ženski liki na portretih družine Coronini«.

Grad Kromberk stoji na zahodnem robu prelepe Vipavske doline. Od leta 1954 je osrednji razstavni prostor Goriškega muzeja. V bogati likovni zbirki so razstavljena slikarska in kiparska umetniška dela od pozne gotike do modernih likovnih smeri 20. stoletja. Poleg tega so na Gradu še različne občasne razstave.

Invazija se bo začela ob 18. uri v Palači Coronini s krajšo predstavitvijo zgodovine arhitekture, rodbine in njenih zbirk, ki bo potekala v italijanskem in slovenskem jeziku. Udeleženci se bodo nato lahko prosto sprehajali po dvoranah in fotografirali razstavljene predmete ter likovna dela. Lahko bodo uporabljali aplikacijo z avdiovodnikom po palači in aplikacijo z avdiovodnikom po razstavi »Ženske v ogledalu«. V palači je prosto brezžično omrežje.

Okrog 19. ure se bodo udeleženci z lastnimi prevoznimi sredstvi peljali na Grad Kromberk (10 do 15 min. vožnje), kjer se bo ob 19.30 uri začel drugi del Digitalne invazije. Pred ogledom bo ravno tako krajša dvojezična predstavitev zgodovine Gradu in trenutnih razstav, nato si bodo udeleženci lahko prosto ogledovali in fotografirali zbirke.

Dogodek prirejata Fundacija Palača Coronini Cronberg in Goriški muzej, v sodelovanju s skupino IgersGorizia in pod pokroviteljstvom Pokrajinskega urada za kulturno dediščino Furlanije Julijske Krajine (ERPAC).

Post Instagram Slo

Dostopnost