Kontakt

Bojana%20saljic

Glasbe sveta: RALPH TOWNER, BOJANA ŠALJIĆ

Objavljeno 25 avg 2017

29. avgusta se selimo v atrij zgradbe Mestne Občine Nova Gorica s koncertom slovenske komponistke mlajše generacije Bojane Šaljić in kitarskim recitalom Ralpha Townerja. Pričetek koncerta ob 20.30.

Ralph Towner

Ustanovitelj legendarne akustične jazz zasedbe "Oregon", štirikratni Grammyjev nominiranec in eden najbolj inovativnih kitaristov sodobne glasbe in jazza, se Towner predstavlja tudi z bogato in raznoliko solistično kariero, v svoji dolgoletni prisotnosti pa ima tudi nadvse plodna in nepozabna sodelovanja z velikani sodobne glasbe, kot so Gary Burton, John Abercrombie, Egberto Gismonti, Larry Coryell, Keith Jarrett, Jan Garbarek in Gary Peacock.

Zasedba: Ralph Towner - klasična kitara, 12 strunska kitara

Uvod v večer bo pripadel Bojani Šaljić, slovenski skladateljici mlajše generacije, ki bo predstavila svoj projekt “Barve časa”.

Bojana Saljic

Bojana Šaljić Podešva se je rodila v Mariboru, kjer je obiskovala gimnazijo in srednjo glasbeno šolo. Zaključila je študij kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani in podiplomski študij elektroakustične glasbe v razredu D. Kaufmanna na dunajski Univerzi za glasbo. Izpopolnjevala se je tudi pri B. Liberdi, W. Mittererju, pri F. Barrière na inštitutu IMEB v Bourgesu (Francija), kar ji je omogočila štipendija programa UNESCO-Aschberg, ter pri R. Boulangerju na 9. mednarodni akademiji za novo glasbo in zvočno umetnost v Seefeldu na Tirolskem (Avstrija), kar ji je omogočila štipendija društva KulturKontakt Austria. Njeno umetniško delo temelji na filozofskem opazovanju človeka in družbe. Osnovno sredstvo njenega izraza je elektroakustična glasba, vključujoč živo elektroniko v povezavi z akustičnimi inštrumenti ("komorna elektronika"). V svojem delu se posveča raziskovanju zvoka kot entitete, ki vpliva na poslušalca fizično in vsebinsko; tako se njena glasba razpenja med popolno abstrakcijo in kompleksnimi semantičnimi govoricami. Dela predstavlja v obliki avtorskih večerov, skozi katere aktivno sooblikuje glasbeno življenje pri nas. Za svoje delo je bila večkrat nagrajena na komponističnih natečajih (Gustav Mahler Kompostions Preis, 32. mednarodno tekmovanje elektroakustične glasbe in zvočne umetnosti v Bourgesu idr.). Glede na knjigo dr. Gregorja Pompeta Novi tokovi v glasbi 20. stoletja je skladateljica ena izmed dveh najpomembnejših skladateljev slovenske mlajše skladateljske generacije. Svoja dela je predstavila na mednarodnem skladateljskem Rostrumu (Pariz, 2004; Dunaj, 2011), na IREM Rostrumu (Rim, 2004), na festivalu Synthèse (Bourges, 2005, 2006), na otvoritvi Festivala sodobne komorne glasbe Radenci (Radenci, Slovenija, 2000), na festivalu Guarnerius (Beograd, 2009), na festivalu Slowind in v projektu LIEU (Ljubljana, Pariz, Riga 2010) ter na številnih drugih koncertih na mednarodnem prizorišču. V letih 2013/14 je ustvarjala kot štipendistka Berlinske umetnostne akademije (Akademie der Künste). Poleg predstavljanja svojih del v koncertnih situacijah jo privlači povezovanje z drugimi umetnostmi; tako je dala glasbeno podobo mnogim slovenskim delom s področja lutkovnega, plesnega in dramskega gledališča ter filma. Nagrajena je bila za glasbo v predstavi Peskar na 2. bienalu ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenije l. 2003 v Mariboru, za glasbo v predstavi Svetnik Krespel na 3. bienalu ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenije l. 2005 v Kopru ter prejela Vesno za glasbo iz filma Otroci s Petrička na 10. festivalu slovenskega filma l. 2007 v Portorožu.

Zasedba: Bojana Šaljić - elektronika, Gregor Fele - baročni violončelo, Jošt Kosmač - električni violončelo, Martin Sikur - sodobni violončelo

Dostopnost