Kontakt

Goriski%20mlaj%202018%20pasica

Goriški mlaj 2018

Objavljeno 26 apr 2018

Namen prireditve je turistično promoviranje Mestne občine Nova Gorica in njenega zaledja s prikazom starih opravil, s katerimi so se nekoč preživljali ljudje Trnovske in Banjške planote. Glavna nit celotne prireditve je prikaz podiranja, nalaganja, prevoza in postavljanja jambora - mlaja. Poleg tega pa na posameznih deloviščih in postajališčih prikazujemo posamezna gozdarska in obrtniška opravila in dela, ki jih spremlja kulturni program.

Namen prireditve je tudi promoviranje muzejske dejavnosti. Prireditev je v stroki označena za razstavo v živo. Predmeti, vozovi in vsa oprema so originali, ali pa replike muzealij, ki jih hrani Goriški muzej. Tudi znanje furmanov in ravnanje s konji, vozovi in opremo je pridobljeno skozi raziskovanje in predvsem učenjem od starejših, saj društvo že od začetkov svojega obstoja pred 22 leti vse znanje črpa od še živečih poslednjih furmanov in tako ustvarja močan fond nesnovne kulturne dediščine o tej obrti. V društvu si prizadevamo to znanje prenašati tudi na mlajše. Kot razstava v živo je furenga doživela daleč največ ponovitev in prikazov različnih prevozov s konjsko vprego. Od prve predstavitve smo organizirali več kot 120 ponovitev in prevozili okrog 7000 kilometrov cest po Sloveniji in Italiji. Trudimo se to znanje prenašati na mlajše in tudi druge, ki si to znanje želijo ohranjati.

Ob 90-letnici prevoza največjega zvona na Sveto Goro leta 2012 se je društvu DOLI priključila skupina krajanov iz vasi Trnovo, ki je svoj “krst” doživela ob 10. Jubilejnem prevozu goriškega mlaja in najdaljšega jambora do sedaj. Takrat je društvo DOLI pripeljalo svoj skupno osemnajsti, do danes najdaljši jambor – mlaj, dolg 41 metrov in 10 centimetrov. V letošnjem letu 2018 bo tako društvo DOLI prikazalo prevoz šestindvajsetega mlaja zapovrstjo. Skupina krajanov Trnovega je v društvo prinesla dodatne pomoči in načrte, zato smo v društvu uvedli tudi sekcije in tako je med drugimi nastala tudi Sekcija Trnovski furmani. Furmanstvo je bilo vse do sredine preteklega stoletja na Trnovski planoti zelo dobro razvito, vendar je s prihodom motorizacije počasi tonilo v pozabo. Razen nekaj starejših posameznikov ni na Trnovem ustrezno priučenega kadra, ki bi obvladal to staro obrt.

Goriški muzej od leta 2002 organizira prevoz mlaja s Trnovega do Nove Gorice. Do leta 2012 je muzej ta prevoz vedno pripravljal v sodelovanju z DOLI - društvom za oživljanje lokavškega izročila iz Lokavca. Glede na to, da je bilo furmanstvo na Trnovem v preteklosti tako razvito in prisotno, da so ljudje od tega tudi živeli, so se domačini odločili, da bi to znanje ponovno pridobili. S pomočjo društva DOLI so fantje in možje iz Trnovega leta 2012 prvič prisostvovali pri prevozu. Tako so neposredno pridobivali ustrezno znanje, ki ga je potrebno imeti za tako zahteven podvig. Društvo jim je tudi omogočilo, da postanejo njihovi člani kot sekcija Trnovo, s tem pa bodo lahko ohranjali staro tradicijo za bodoče rodove.

K prevozu mlaja so vključili tudi slovensko ljudsko pesem, ki je bila na Trnovski planoti vedno prisotna.

Dolgoročni načrti Društva DOLI in Trnovske sekcije so obuditev in ohranjanje dediščine, ki je bila nekoč prisotna na Trnovem in okoliških zaselkih (Voglarji, Zavrh, Nemci, Rijavci), kot so na primer: kuhanje oglja, žganje apna, gozdarska dela, kovaštvo, izdelava pletenic, beračev, grabelj…

Goriski mlaj 2018

SOBOTA, 28. APRIL 2018

16.00
Pletenje vencev za »goriški mlaj«, lokacija: pred Kulturnim domom Trnovo pri Gorici

NEDELJA, 29. APRIL 2018

9.00 – 12.00
Ob cesti Trnovo – Nemci: podiranje smreke za Goriški mlaj, predstavitev starega, ročnega načina dela v gozdu.

Spremljevalne dejavnosti, ki jih organizirajo člani društva DOLI iz sekcije Trnovski furmani: kuhanje gozdarskega kosila v gozdu, degustacija hrane in pijače, ki so jo nekoč jedli gozdarji in furmani. Podiranje in pripravljanje smreke za prevoz: kleščenje, lupljenje.

13. 30 – 18. 00
Na cesti Trnovo - Nemci: pripravljanje voza za prevoz jambora, nalaganje jambora na voz ter povezovanje, pripravljanje in vpreganje konj, odhod proti Trnovem.

18.00 – 22.00
Trnovo: prihod vozov in jambora na Trnovo, izpreganje konj, kulturni program in druženje v Trnovski hiši.

PONEDELJEK, 30. APRIL 2018

6.00 – 9.00
Trnovo, priprave na odhod proti Novi Gorici: krmljenje in pripravljanje konj, pripravljanje opreme vozov in mlaja, nakladanje vencev na dodatni voz za prevoz okrasja, vpreganje konj, furmanski zajtrk.

9.00
Odhod proti Novi Gorici: postanek pod vasjo Trnovo zaradi pregledovanja tovora, postanek na Ravnici, postanek za kosilo na Prevalu pri gostilni »Na Prevalu«, postanek na Oddihu, postanek v Solkanu, postanek pri gostilni »Gurman«, odhod proti Novi Gorici.

16. 30
Prihod v Novo Gorico: Sprejem furmanov pred stavbo Mestne občine Nova Gorica, končni postanek in nazdravljanje po srečno končani poti. Mlaj sprejmejo predstavniki Mestne občine Nova Gorica, sledi izpreganje konj in raztovarjanje tovora, krašenje in priprava ter postavitev mlaja 2018.

8.30 - 16.30
Pred Kulturnim domom Trnovo pri Gorici: V spremstvu prevoza mlaja organiziran pohod od Trnovega do Nove Gorice v organizaciji Društva Trnovska hiša (prijave in vse ostale informacije - Marko Terčič tel. 041 506 687).

20.30
Kresovanje v Borovem gozdičku ob glasbeni spremljavi Rudija Bučarja in Istrabenda. Ob istem času kresovanje tudi na Trnovem pri Gorici.

Dostopnost