Kontakt

Solkan 19 img 3809new2 resize

Staroverstvo in staroverci

Etnološka zbirka Pavla Medveščka Staroverstvo in staroverci prikazuje dediščino naših prednikov, ki so živeli tesno povezani z naravo in nam v kamnitih pričevalcih ohranili znanje, ki ga danes ponovno iščemo.

2014 - Staroverstvo in staroverci 1 

V Goriškem muzeju na gradu Kromberk smo na poletni solsticij leta 2014 odprli razstavo z naslovom Staroverstvo in staroverci, etnološka zbirka Pavla Medveščka. Obsegala je 257 predmetov, ki izvirajo iz osrednje Soške doline, večina predmetov je bila z njenega desnega brega, s Kambreškega in Volčanskih Rutov, z levega brega pa od Mosta na Soči prek Tolminskega Loma, Seniškega Brega, Kalskega, Banjške planote do okolice Kanalskega Vrha. Predmeti so bili tudi s Čepovanskega, Cerkljanskega, Idrijskega ter iz Brkinov. Ob razstavi je izšel katalog vseh predmetov ter video intervju s Pavlom Medveščkom. Razstava je doživela izjemno zanimanje, zato smo z njo naslednje leto gostovali v Cerknem, Tolminu in Divači. V času gostovanja je Inštitut za arheologijo ZRC SAZU izdal Medveščkove zapiske v obliki zgodb v knjigi z naslovom Iz nevidne strani neba (2015).

01 Kabrca (Custom)

2016 - Staroverstvo in staroverci 2 

Ravno v času izida knjige je Medvešček našel mapo z zapiski, ki jo je dolgo časa iskal in v kateri so bili zapisi o več kot stotih predmetih, ki še niso bili predstavljeni v javnosti. Odločili smo se, da jih predstavimo v novem katalogu in v razširjeni postavitvi razstave v razstavišču v vili Bartolomei v Solkanu.
Medvešček predmetov ni želel predstaviti vse dokler ni našel zapiskov, ker se močno zaveda, da predmet brez vsebine, zgodbe oz. nesnovnega dela ne pomeni nič. Novi predmeti so tako bistveno obogatili prejšnjo postavitev in prinesli nova spoznanja o kulturi staroverstva. Dopolnjena etnološka zbirka Pavla Medveščka sedaj obsega 430 predmetov, na ogled so tudi nove video vsebine in nov obsežen katalog Staroverstvo in staroverci 2, z opisom predmetov ter zgodbami, ki niso objavljene še nikjer. Katalog bo prišel iz tiskarne konec leta 2016.

Za Pasico (Custom)

Lokacija: Vila Bartolomei

Od: 23 jun 2016
Do: 30 jun 2018

Avtorica:
mag. Darja Skrt

Oblikovanje:
Nika Šimac

Oblikovanje razstavnega kataloga:
Ana Zavadlav in Maja Tinta

Fotografije:
Radivoj Zavadlav

Urednik razstavnega kataloga:
Pavel Medvešček in mag. Darja Skrt

Vodji postavitve:
Boris Slokar in Nika Šimac