Contatti

Dscn5119b

Bivanjska kultura Briške hiše

La pagina è soltanto in lingua slovena.

Razstava z naslovom Bivanjska kultura Briške hiše je postavljena v prostorih pritličja in nadstropja so bili opremljeni v smislu bivanjske kulture nekoč. Ob vstopu je v pritličju predstavljen mezad. Mezad je bil prostor poleg ognjišča oziroma kuhinje. Uporabljali so ga za obedovanje pa tudi za domače delo kot je šivanje, prejo in podobno. Če niso imeli posebne shrambe so v njem shranjevali živila. Pri premožnejših je bil mezad neke vrste boljša soba, namenjena slavnostnim priložnostim, hkrati pa tudi shramba in priročni prostor za določena opravila. V njem so bili shranjeni ali razstavljeni tudi boljši kosi posode. Prostoru dajejo domačnost in toplino ročna dela, zavese in prtički, domačinke iz Šmartnega, gospe Jožice Pulc. Kropilnik in rožni venec pa je za opremo podarila Darinka Sirk.

V nadstropju sta na podstrešju predstavljena dva prostora, spalnica ter kašča. Oprema spalnice je bila seveda odvisna od premožnosti družine. Poleg postelje so tu imeli skrinje – banjke in predalnike – škrinje, vzidane ali stoječe omare in še marsikaj drugega. Oprema kambre izhaja iz različnih časovnih obdobij in od različno premožnih družin. V resnici je pravi kolaž tako kot so nekoč opremljali hiše: s tistim, kar so si lahko privoščili in tudi s tistim, kar jim je bilo všeč. Tukaj prostor poleg ročno vezenih zaves Jožice Pulc, poživljajo doma izvezene rjuhe in spodnje perilo, ki ga je za muzej darovala gospa Elvira Markočič.

Briška hiša

Pod streho je svoj prostor dobila kašča, kamor so spravljali pridelke kot je koruza, pšenica, jabolka, krompir, orehi in lešniki. Neoluščeno koruzo so spletli v kite, ki so jih obesili, ostale pridelke so hranili v vrečah, zabojih in starih odsluženih skrinjah. Lešnike in orehe so pred glodavci zaščitili tako, da so jih spravili v zaprto pleteno košaro imenovano čebelon in jo obesili na strop ali kavelj. Razstava je se tako naslonila na že postavljeno razstavo, ki je prikazovala razvoj in dele Briške hiše nekoč. V prostoru postavljeni predmeti oživijo hišo in pritegnejo s svojo izpovedno močjo. Razstavo je postavil Goriški muzej, finančno pa omogočila ZKTMŠ in Občina Brda.

Razstava se nahaja v prostorih Briške hiše v Šmartnem.

Turistično informacijski center Brda; Briška butiehca
Šmartno 13, 5211 Kojsko
Tel: 05 39 59 595
E-mail: tic@brda.si

Zimski urnik
Ponedeljek–nedelja: 9.00–16.00

Poletni urnik
Ponedeljek-petek: 9.00–13.00 in 14.00–17.00
Sobota, nedelja in prazniki: 10.00–13.00 in 14.00–18.00

Zaprto: 1. januar, 2. januar, 1. november, 25. december, 31. december

Zimski urnik velja od 28. 10. do 31. 3.
Poletni urnik velja od 24. 3. do 27. 10.

Dostopnost