Kontakt

Xmedana img 0733new2 resize

Spominska hiša Alojza Gradnika in Ludvika Zorzuta

Alojz Gradnik, eden največjih slovenskih pesnikov 20. stoletja, se je rodil v Medani 3. avgusta 1882, mati je bila Furlanka, oče Slovenec. Po poklicu je bil sodnik, služboval je v različnih mestih, med drugim v Gorici, Pulju, Zagrebu in Ljubljani, kjer je umrl 14. julija 1967. Bil je pesnik Goriških brd, pesnik ljubezni in smrti, razpet med moderno in ekspresionizmom, pisal pa je tudi za otroke in mladino. Alojz Gradnik je bil poleg tega tudi odličen prevajalec, prevajal je Shakespearja, Byrona, Danteja, Leopardija, Tagoreja in druge. S svojim delom je postal posrednik med slovensko, evropsko in orientalsko literaturo. Spominska hiša Alojza Gradnika v Medani z zbirko njegovih osebnih predmetov, izdaj njegovih del in priznanj, ki jih je prejel za svoje ustvarjanje, obuja pesnikovo življenjsko pot.

S Konica Min16100410470

Ludvik Zorzut, prvi direktor Goriškega muzeja (1951–1953), se je rodil 24. avgusta 1892, v isti hiši kot Alojz Gradnik. Zaradi posledic prve svetovne vojne se je iz Medane preselil v Maribor, kjer je opravljal različne službe, najdlje na tamkajšnjem mestnem magistratu. Že v Mariboru se je kulturno udejstvoval ter publiciral, zlasti v povezavi z aktivnim delovanjem v mariborskem planinskem društvu. Ob koncu druge svetovne vojne se je sprva naselil v Gorici, nato v Kanalu, kjer je leta 1977 tudi umrl. Dejavno je sodeloval tudi pri goriškem planinskem društvu, bil je član društva Starih goriških študentov, Zgodovinskega društva za Primorsko, nad 20 let je vodil cerkveni pevski zbor v Medani … Veliko se je posvečal zbiranju in pisanju prispevkov o briški in primorski etnološki dediščini ter zgodovini. Njegovo življenje in delo predstavljajo razstavljeni osebni predmeti in dokumenti.

Briško bivanjsko kulturo v času rojstva obeh osebnosti nam prikaže obnovljeno in opremljeno ognjišče, okoli katerega so postavljene Zorzutove pesmi.

Ludvik Zorzut

Urnik

Za ogled se oglasite pri oskrbnici ali najavite po telefonu.

Tel: (05) 30 45 051
oskrbnica Martina Kokošar

Za najavo vodstev skupin:

Grad Dobrovo
Tel: (05) 39 59 587
Tanja Gomiršek

Dostopnost