Kontakt

Mario%20sillani%20djerrahian

17. novembra bo na Gradu Kromberk zapihala burja

Objavljeno 14 nov 2022

Cikel Prvinske energije, ki sodi v niz dogodkov osme edicije Energije prostorov / Festivala vetra in kamna, se bo sklenil na kromberškem gradu s skupinsko razstavo PRVINSKE ENERGIJE | BURJA/BORA, ki je četrta in zadnja razstava v okviru festivala, ki ga prireja društvo Casa CAVE iz Vižovelj s podporo Avtonomne dežele Furlanije­Julijske krajine, Fundacije Pietro Pittini in Fundacije Kathleen Casali. Pod kuratorstvo se podpisuje Massimo Premuda v sodelovanju s kustosinjo Goriškega muzeja Katarino Brešan.

Predstavilo se bo dvanajst umetnikov, ki nas s svojimi podobami in spomini popeljejo na odkrivanje silnega vetra. Projekt, ki ga je vodil Massimo Premuda, se navdihuje po surovem vremenskem pojavu, ki je lahko znanilec neviht in mu takrat pravijo temna burja, ali pa napovedovalec lepega vremena, ki se najavi kot svetla burja.

Davide Maria Palusa(Avtor: Davide Maria Palusa)

Sodelujoči avtorji so Gianpietro Carlesso, Cecilia Donaggio Luzzatto-Fegiz, Maurizio Frullani, Nika Furlani, Massimo Gardone, Maria Lupieri, Erik Mavrič, Davide Maria Palusa, Roberto Pastrovicchio, Mario Sillani Djerrahian (avtor naslovne slike), Alessandra Spigai in Typos.

Vabljeni na odprtje razstave v četrtek, 17. novembra 2022, ob 18. uri na Grad Kromberk, kjer si bomo lahko ogledali tudi video, v katerem novinar Simone Modugno skozi intervjuje analizira razmerje med burjo in sodelujočimi umetniki.

“Burja vzbuja čustva in občutke, ki jih težko razložimo nekomu, ki ni iz teh krajev. Daje življenje in uprizarja odnos, ki je popolnoma naš. Vsakega privede do tega, da ponovno najde tisti del sebe, ki je ostal nespremenjen še iz otroških dni, in istočasno izenačuje vse ljudi, da postanejo med seboj solidarni, zvesto priklenjeni na ta edinstveni in večplastni košček zemlje, ki občasno, ob burji, pokaže svojo absolutnost in svojo neponovljivost. (…) Bora, burja: sodi med tiste redke glasove, ki so si enakovredni, ob katerih nihče izmed drugače govorečih ne bi hlinil, da ga ne razume ali pa bi se mu upal oporekati.« (Fulvio Tomizza iz “È tornata la bora” v “Alle spalle di Trieste”, Bompiani, 1995)

Dostopnost