Kontakt

Gm milojka 15707web

27. in 28. januarja zbiramo stare fotografije in razglednice Nove Gorice

Objavljeno 18 jan 2023

Goriški muzej s podjetjem Arctur, d. o. o., razvija inovativne digitalne rešitve, potem ko smo bili uspešni pri prijavi na mednarodni projekt DOORS – Digitalni inkubator za muzeje in je bil oktobra lani odobren projekt OBUJAMO SPOMINE – PUŠČAMO SLEDI.

Po pripravi koncepta in promocijskega videa se sedaj odvija druga faza inkubatorja, s pomočjo katerega zastavljene aktivnosti nadgrajujemo. Za pripravo brezplačne spletne strani z obogateno resničnostjo (AR), ki bo s pomočjo pametnih mobilnih naprav domačim in tujim obiskovalcem ponujala nov način spoznavanja arhitekture in spomenikov v Novi Gorici, potrebujemo ustrezno gradivo.

Številni občani hranijo marsikatero staro fotografijo ali razglednico Nove Gorice, ki bi jo lahko uporabili pri nastajajoči trojezični aplikaciji, zato jih pozivamo, da jih prinesejo v Goriško knjižnico Franceta Bevka v petek in soboto, 27. in 28. januarja 2023, med 9. in 12. uro. Gradivo bodo sodelavci Goriškega muzeja skenirali in takoj vrnili lastnikom. Z njim bomo obogatili zbirko Goriškega muzeja, izbrane fotografije in razglednice pa uporabili za izdelavo inovativne spletne aplikacije.

Ruski blok(Ruski bloki)

Projekt Obujamo spomine – puščamo sledi (Awakening memories – leaving traces) predstavlja novost v tehnološkem smislu in v načinu predstavljanja dediščine v našem lokalnem okolju. Dodana vrednost, ki smo jo prepoznali že pri pripravi razstave GO*S50-60 na Gradu Kromberk, je prav možnost sodelovanja domače javnosti. Prebivalce želimo spodbuditi, da z nami delijo spomine v obliki komentarjev na spletni strani in s posredovanjem fotografij, ki bodo v obliki galerije na ogled pri vsaki interesni točki. Pri izboru slikovnega materiala in besedil sodelujemo tudi s sorodnimi javnimi institucijami iz Nove Gorice. V luči Evropske prestolnice kulture 2025 je takšna spletna stran v treh jezikih lahko odličen pripomoček za spoznavanje mesta.

Spletno stran www.MALT.si bomo pripravili do sredine letošnjega leta. Veselimo se vaših komentarjev in spominov. Vnaprej hvala vsem za sodelovanje!

MALT, Zemljevid lokacijNa zemljevidu je označenih 18 lokacij v Novi Gorici, kjer bodo uporabniki nastajajoče spletne aplikacije lahko dostopali do vsebin.

(Na naslovni fotografiji OŠ Milojke Štrukelj iz arhiva Goriškega muzeja: zbirka foto Pavšič Zavadlav)

DOORS EU logo

Dostopnost