Kontakt

Doors%20 web

Dobili zeleno luč za razvoj inovativne digitalne rešitve

Objavljeno 28 okt 2022

Potem ko se je Goriški muzej februarja letos prijavil na mednarodni projekt DOORS – Digitalni inkubator za muzeje in se s svojim projektom Obujamo spomine – puščamo sledi uvrstil na drugo stopnjo, smo pravkar prejeli končne rezultate in z zadovoljstvom sporočamo, da so inovativne digitalne rešitve, ki jih načrtujemo razviti z novogoriškim podjetjem Arctur, prepričale mednarodno žirijo. Ta je omenjeni projekt ocenila s 17 od 20 možnih točk.

Za evropska sredstva so lahko kandidirali mali in srednji muzeji, ki so oddali 123 prijav, med katerimi je bil Goriški muzej na prvi stopnji izbran med 40 predlaganih projektov, nato pa se je prebil med 20 najboljših. S tem bo dobil EU-financiranje za izvedbo projekta, ki ga bomo soustvarjali skupaj z Arctur, d. o. o., s katerim smo sodelovali že pri pripravi koncepta in promocijskega videa, ki si ga lahko ogledate tukaj.

Sledi drugi del inkubatorja, s pomočjo katerega bomo lahko zastavljene aktivnosti še nadgradili, končno verzijo pa bomo predstavili na konferenci Ecsite junija prihodnje leto.

Obujamo spomine puščamo sledi

Kako bomo skupaj obujali spomine?

Projekt Obujamo spomine – puščamo sledi (Awakening memories – leaving traces), ki smo ga javnosti v Novi Gorici predstavili 1. julija letos, predstavlja novost v tehnološkem smislu in v načinu predstavljanja dediščine v našem lokalnem okolju. Pripravili bomo brezplačno spletno stran z obogateno resničnostjo (AR), ki bo s pomočjo pametnih mobilnih naprav domačim in tujim obiskovalcem ponujala nov način spoznavanja arhitekture in spomenikov v Novi Gorici.

Dodana vrednost, ki smo jo spoznali že pri pripravi razstave GO*S50-60 na Gradu Kromberk, je možnost participacije domače javnosti. Prebivalce želimo spodbuditi, da z nami delijo spomine v obliki komentarjev na spletni strani in s posredovanjem fotografij, ki bodo v obliki galerije na ogled pri vsaki interesni točki. Pri izboru slikovnega materiala in besedil želimo sodelovati tudi s sorodnimi javnimi institucijami iz Nove Gorice. V luči Evropske prestolnice kulture 2025 je takšna spletna stran v treh jezikih lahko odličen pripomoček za spoznavanje mesta.

Spletno stran bomo pripravili do sredine leta 2023, z občasnim nadgrajevanjem pa bi končna verzija zaživela 1. 1. 2025.

DOORS EU logo

Goriški muzej is part of the DOORS – Digital Incubator of Museums network. DOORS has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under Grant Agreement No 101036071.

Dostopnost