Kontakt

Dedi%c5%a1%c4%8dina%20furmanstva%20ii

Filmski junij: Dediščina furmanstva II. del

Objavljeno 6 jun 2019

Vabimo Vas na drugi večer Filmskega junija

v torek, 11. junija 2019, ob 21. uri, na Gradu Kromberk,

Dediščina furmanstva II. del

Režiserja: Drago Mislej – Mef in Dušan Milavec

Nocoj si bomo ogledali drugi del filma. Dokumentarni film Dediščina furmanstva je pri nas prvi film o tej temi. Pod scenarij in režijo sta se podpisala priznana ustvarjalca postojnskih korenin Drago Mislej - Mef in Dušan Milavec, producent je bil Tv Studio Proteus iz Postojne.

Pred projekcijo filma bo ob 18.30 uri pred Gradom Kromberk potekal prikaz nege, čiščenja konja pred vpreganjem, zaporedje opravil pri vpreganju in Osnove vodenja konj pri vožnji voza.

Prikaz vodita: naš sodelavec Boris Blažko in Iztok Kompara, oba tudi člana Društva za oživljanje lokavškega izročila »DOLI«.

V primeru dežja prikaz nege konja odpade.

Dediščina furmanstvaFoto: iz filma Dediščina furmanstva

»Vse posebne lastnosti filma so dodobra izkoristili avtorji filmov, ki jih predstavljamo v tokratnem Filmskem juniju. Poglejmo si delo Dediščina furmanov, pod katerega je kot scenarist in režiser podpisan Drago Mislej – Mef, kot korežiser pa se mu je pridružil tudi Dušan Milavec. S tem filmom nam ta ustvarjalni dvojec domiselno razkrije posebnosti in družbeni vpliv poklica furmanov, ki je svoj največji razcvet doživel v času avstro-ogrske monarhije in sicer v krajih, ki so ležali ob cesarski cesti Dunaj – Trst. Furmani, ki so v kolektivno zavest vseh generacij, od najmlajših do starejših, vstopili predvsem preko literarnega lika Martina Krpana, v družbi pa so se ohranili vse do 60. let, so danes žal že skorajda postali eno pozabljenih poglavij naše skupne zgodovine. In da bi nam ta del naše dediščine ponovno predstavila in ga tako obudila v naši kolektivni zavesti, sta se avtorja, v prvi vrsti scenarist Drago Mislej, lotila temeljite raziskave ter se pri tem osredotočila predvsem na Notranjsko regijo. Mislej tako kot enega glavnih virov za svoje delo navaja dve knjigi: Furmani, skozi postojnska vrata do morja in naprej Milana Trobiča in delo Miroslava Pahorja Po Jamborni cesti v mesto na peklu. Drugi vir, ki ga je domiselno vpletel v zgodovinska dejstva, pa so pripovedovanja prebivalcev tistih krajev, kjer je bilo furmanstvo doma. Tako nas Dediščina furmanov vodi od podrobnega opisa poklica, opreme, potrebne za njegovo izvajanje in posebnosti poklica, prek predstavitve osebnostnega profila furmanov, pa vse do razkrivanja vpliva, ki ga je imelo furmanstvo na razvoj ostalih poklicev, ki so bili bolj ali manj tesno povezani s furmanstvom. Skratka, ponudi nam celostno podobo družbenega okolja, v katerem je tako živahno živelo furmanstvo in nam ga s tem dodobra vtisne v spomin.

Delo pa je zanimivo tudi iz povsem drugega zornega kota: kot avtorjevo intimno odkrivanje svojega porekla, izvora svojega rodu in lastne navezanosti na to okolje, iz katerega je odstoten že tako dolgo časa. Z njim se je Drago Mislej predstavil v povsem novi luči: ne le kot kantavtor, novinar in aktivni Izolčan, kakor smo ga poznali do sedaj, pač pa tudi kot filmski ustvarjalec, ki nas tokrat nagovori preko podob.«

Denis Valič

Naslednja projekcija bo v torek, 18. junija ob 21. uri.

Dostopnost