Kontakt

Kalin taktilna2 web

Kopija Kalinovega kipa nared za novo galerijo

Objavljeno 7 mar 2024

Priprave na razstavni projekt Umetnost onkraj vidnega v taktilni galeriji, ki jo snujemo s partnerji v okviru programa Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica – Gorizia, se stopnjujejo, saj je zbranih vse več vsebin, ki bodo prilagojene in dostopne obiskovalcem z okvaro vida, da bi jim približali svet likovne umetnosti.

Poleg umetniških del različnih slovenskih in italijanskih avtorjev želi Goriški muzej tudi likovna dela iz svoje zbirke vključiti v nastajajočo razstavo. V ta namen smo izdelali kopijo bronastega kipa Zdenka Kalina Otroške igre V (Vrtenje) iz leta 1954 in jo v začetku marca prvič predstavili ob vodstvu za slepe po kiparski razstavi v Muzeju Santa Chiara v Gorici, kjer je med članicami Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica požela navdušenje. Luka Čerče iz podjetja 3Dscan.si in naš konservator-restavrator Davorin Pogačnik sta očitno svoje delo opravila z odliko.

Zdenko Kalin Taktilna galerija

V izdelavi oziroma dogovorih so že nove kopije in makete, ki bodo obogatile nastajajočo razstavo, za katero se pa še išče ustrezen prostor, kamor bi jo umestili prihodnje leto.

Dostopnost