Kontakt

Naslovnicacrop

Muzejski torkov večer: Jurij Devetak – Nekropola, roman v stripu

Objavljeno 12 okt 2022

Zadnji torek v mesecu, 25. oktobra, bomo na Gradu Kromberk ob 19. uri sklenili v zamejstvu s knjižnim prvencem mladega ilustratorja in stripovskega ustvarjalca iz Nabrežine Jurija Devetaka, ki je znameniti avtobiografski roman Borisa Pahorja, ene osrednjih osebnosti evropske kulture, pretvoril v risoroman.

Delo, ki pripoveduje življenje v koncentracijskem taborišču predvsem s sliko, je ustvarjal približno dve leti in ga dokončal maja letos, ravno na dan, ko se je Pahor poslovil, izšlo pa je pri Mladinski knjigi konec avgusta, ko bi pisatelj dopolnil 109 let, sicer pa je bil z nastajanjem stripa seznanjen in je pritrdil zasnovi.

»On, nekdanji taboriščnik, me vodi po prostoru, ki delno še je, in času, ki ga ni več, na način, ki ga zmore le strip. /…/ Strip lahko pove zgodbo, kot je slika in beseda vsaka zase ne moreta. Dober strip da besedi konkretnost in podobi abstraktnost,« je v spremni besedi zapisal Zdravko Duša.

Jurij Devetak se je rodil v Trstu leta 1997, ko je bila Pahorjeva Nekropola prevedena v italijanski jezik. Leta 2020 je zaključil izobraževanje na akademiji za strip v Padovi in ustvarja za različne revije in časopise.

Boris PahorIlustracija: J. Devetak, Nekropola, 2022, Mladinska knjiga

Dostopnost