Kontakt

Kobenzl%20mtv

Muzejski torkov večer: »Naš Kobencl«

Objavljeno 3 mar 2023

Prvi pomladni mesec vas vabimo na tri muzejske torkove večere, ki se bodo zvrstili na Gradu Kromberk. Najprej se nam bo 7. marca pridružil dr. Robert Devetak z Inštituta za narodnostna vprašanja in Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici, ki bo na primeru časopisnega poročanja predstavil poskuse slovenske narodne elite, da bi plemiča Janeza Kobencla prikazala kot narodnega heroja.

Slovenska narodna elita je v drugi polovici 19. stoletja iskala zglede, dogodke in osebnosti iz preteklosti, ki bi jih lahko vključila v svoj narodni program. Eden od tovrstnih primerov je bila vključitev plemiča in diplomata Janeza (Ivana) Kobencla (ok. 1530–1594), ki je ustrezal tem kriterijem, ker je živel in deloval na območju slovenskih dežel, govoril slovensko ter s svojim diplomatskim delom gojil povezave z Ruskim carstvom. Predavanje se bo osredotočilo na predstavitev časopisnih člankov iz druge polovice 19. stoletja, ki so z bogatimi opisi poskušali Kobencla slovenski javnosti prikazati kot narodnega heroja.

JAnez pl. Kobencl(Josip Levičnik, Janez pl. Kobencl (Cobenzl), slavni Kranjec, objavljeno v Novice, 8. 4. 1874, št. 14, str. 109–110)

NAPOVEDUJEMO:
14. marec: Marta Verginella, Oto Luthar in Urška Strle bodo predstavili knjigo Užaljeno maščevanje - Spomin Slovenk in Slovencev na italijanska fašistična taborišča.

28. marec: Konservatorka Minka Osojnik in konservatorka-restavratorka Marta Bensa bosta prikazali nova odkritja med obnovo frančiškanske cerkve na Kostanjevici v Novi Gorici.

Vljudno vabljeni! Vstop prost.

Dostopnost