Kontakt

Bajc knjiga2web.jpg

Muzejski torkov večer o knjigi Ko so ječali tečaji Evrope

Objavljeno 18 nov 2022

Na Gradu Kromberk bomo 22. novembra 2022 ob 19. uri zaslišali ječanje, ki ga je med knjižne platnice ujelo Društvo TIGR Primorske. Ob 95. obletnici ustanovitve tajne protifašistične organizacije TIGR je namreč pred kratkim izdalo knjigo Ko so ječali tečaji Evrope, ki jo bosta predstavila urednik Gorazd Humar in mag. Marija Mercina.

Knjiga o vipavskem pesniku in tigrovcu Dragu Bajcu ter tigrovcih iz goriškega poduredništva časopisa Edinost na 104 straneh je v prvi vrsti posvečena vipavskemu pesniku in tigrovcu Dragu Bajcu, ki je zaradi fašističnega terorja tragično umrl leta 1928, star komaj 24 let. Posvečena je tudi celemu krogu tigrovcev, ki so z Bajcem delali v goriškem poduredništvu časopisa Edinost, ki je zaradi pritiska fašističnih oblasti prenehal izhajati septembra 1928. Med Dragovimi sodelavci v tem poduredništvu so bili tudi tigrovci z velikega dela Primorske: Albert Rejec po rodu iz Tolmina, Zorko Jelinčič po rodu iz Loga pod Mangartom, Srečko Logar in Zmago Krašna iz Idrije ter Rado Humar iz Bilj.

Ko so ječali tečaji Evrope

Knjiga je zbornik zapisov o njihovem delu. Večji del je povsem novih in doslej neobjavljenih, odstirajo pa nam hkrati marsikatere neznane plati njihovega delovanja. Avtorji posameznih zapisov so priznani primorski strokovnjaki na zgodovinskem, literarnem ali umetnostno zgodovinskem področju. Posebej velja poudariti, da so v knjigi podane dragocene ocene Bajčevega pesniškega in proznega opusa. Knjiga odstira tudi nekaj manj poznanih okoliščin pri izdaji Goriškega zbornika 1947-1957, v katerem so bili izločeni spomini na Draga Bajca in na TIGR izpod peresa Srečka Logarja.

Vstop prost. Vljudno vabljeni!

Dostopnost