Kontakt

Aleksandrinkeknjigaweb

Muzejski torkov večer: O knjigi Ljubezen na daljavo. Moževa pisma ženi aleksandrinki v Egipt

Objavljeno 13 feb 2023

Monografijo, ki na skoraj 600 straneh aleksandrinstvu prvič postavlja ogledalo z moške strani, je zasnovala in uredila prof. ddr. Marija Stanonik, literarna zgodovinarka in etnologinja, ki bo gostja muzejskega večera na valentinov torek, 14. februarja 2023, ob 19. uri na Gradu Kromberk.

»Posebnost študije je prav v tem, da preučuje pisma in dopisovanje med možem in ženo, med katerimi je večina pisem napisanih s strani moža, kar je bila do sedaj zapostavljena raziskovalna tematika,« je zapisala doc. dr. Urška Lampe.

»Skozi pisma se razkriva v »od spodaj« zamišljena družbena, kulturna in materialna zgodovina na Goriškem v 30. letih 20. stoletja,« pa beremo v recenziji dr. Urške Strle.

V knjigi so objavljeni skeni originalnih pisem (faksimile) in njihov prepis. Novice in svoja čustva je vsaj enkrat na teden zapisal Ivan Vetrih, ki je po odhodu žene Angele v Egipt ostal osamljen doma v Batujah z majhno hčerko.

Svoje spomine bo z obiskovalci muzejskega torkovega večera delil tudi David Bresciani, vnuk Ivana Brescianija, ki je pisma svojega nonota izročil prof. ddr. Stanonikovi, in po desetletju priprave z zahtevnim in obsežnim znanstvenim aparatom je nastala pričujoča knjiga. Na Gradu Kromberk se nam bo pridružila tudi slovenistka Urška Pirjevec, ki je analizirala spominske pripovedi ene od aleksandrink, kar omogoča izjemno soočenje z novo odkritim virom.

Knjiga Ljubezen na daljavo je izšla v zbirki Razsežnosti slovenstva konec preteklega leta v sozaložništvu Slovenske matice in Znanstveno-raziskovalnega središča Koper, Annales. Ob predstavitvi jo bo mogoče tudi kupiti.

Vabljeni med vrstice z zanimivimi gosti! Vstop prost.

Ljubezen na daljavo

NAPOVEDUJEMO:

Na pustni torek, 21. 2. 2023, ob 19. uri bodo zimo na Gradu Kromberk odganjali liški pustje s predsednikom Etnološkega druška Liški pustje Dejanom Žnidarčičem, ki nadaljuje tradicijo izdelovanja liških mask. Značilnosti pustovanj na Goriškem bomo obujali z etnologinjo mag. Ingo Brezigar Miklavčič.

Dostopnost