Kontakt

Susenjesadjavbrdih01

Muzejski torkov večer o sušenju sadja v Brdih

Objavljeno 27 sep 2023

V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine, ki letos izpostavljajo redka in dragocena znanja in spretnosti, bomo na Gradu Kromberk, 3. oktobra 2023, ob 19. uri predstavili sušenje sadja v Brdih, kjer je od spomladi sušenje olupljenih sliv na soncu, t. i. prunel, vpisano v register nesnovne kulturne dediščine.

Sušenje sadja v Brdih

Prikazali bomo postopek izdelave prunel kot tudi sušenje kajenih fig, ki še ni povsem izginilo v pozabo, saj te veščine ohranjajo še redki Brici. Gostja srečanja bo etnologinja Katja Kogej.

Vstop prost.

Sušenje sadja v BrdihLupljenje in sušenje prunel pri Karlu Bužinelu na Plešivem okrog leta 1958 (iz fonda Ludvika Zorzuta, ki ga hrani Goriški muzej)

Dostopnost