Kontakt

Gostilnaravnica

Muzejski torkov večer: Pogovor s soavtorji knjige Ravničan Štefan Širok

Objavljeno 14 apr 2023

V knjižni zbirki Besede s Planote, ki nastaja v okviru TKŠ društva LO-KO in v sodelovanju z Raziskovalno postajo ZRC SAZU v Novi Gorici, je izšla osma publikacija, posvečena ravniškemu rojaku, klasičnemu filologu in publicistu Štefanu Široku, njegovemu življenju in delu, ki ga je iz rodne Goriške vodilo v tedanjo carsko Rusijo, kjer je poučeval. Knjiga prinaša tudi večino ohranjenih Širokovih zapisov, ki jih je objavljal v dunajskem in goriškem periodičnem tisku in predstavljajo pomemben vir o življenju na Goriškem ob koncu 19. stoletja. Poleg tega med drugim osvetljuje zgodovino njegove rojstne vasi Ravnica ob vznožju Trnovske planote.

Na muzejskem torkovem večer bomo na Gradu Kromberk 18. aprila ob 19. uri gostili avtorje prispevkov v knjigi: Jožeta Šušmelja, dr. Branka Marušiča, dr. Petro Kolenc in Bojana Bratino.

Namen zbirke Besede s Planote je spodbuditi posameznike – domačine, odseljene prebivalce, ljubitelje in raziskovalce – k odkrivanju, ohranjanju, vrednotenju ter objavi zapisov in raziskav o ljudeh z območja Trnovske planote, da s svojimi zapisi odstirajo preteklo življenje teh krajev.

Ravničan Štefan Širok

Prijazno vabljeni!
Vstop prost.

NAPOVEDUJEMO:
25. april 2023: Večer s slikarjema Robertom in Davidom Faganelom, pogovor z avtorjema razstave Tecum in javno vodstvo po razstavi.

Naslovna fotografija: Razglednica furmanske gostilne na mostu v Ravnici lastnika Rudolfa Rijavca, kjer je bila med 1. sv. vojno vojaška bolnica

Dostopnost