Kontakt

Nikolaj pirnat gonars cb web

Muzejski torkov večer: Užaljeno maščevanje: Spomin Slovenk in Slovencev na italijanska fašistična taborišča

Objavljeno 9 mar 2023

Gostje muzejskega torkovega večera 14. marca 2023 ob 19. uri na Gradu Kromberk bodo Marta Verginella, Oto Luthar in Urška Strle, avtor in avtorici knjige Užaljeno maščevanje: Spomin Slovenk in Slovencev na italijanska fašistična taborišča, ki je izšla pri Založbi ZRC. Prepričani so, da se bodo bralci na podlagi njihove študije, ki temelji na izpovedih še živečih prič, prav zaradi bogate zbirke pričevanj lahko neposredno seznanili z izkušnjami deportiranih.

Zapiranje Slovenk in Slovencev v italijanska fašistična taborišča je eno najbolj nasilnih, in zato najbolj travmatičnih poglavij slovenske zgodovine 20. stoletja in je bilo do nedavnega slabo poznano in pomanjkljivo raziskano, kot lahko beremo v novi knjigi.

Čeprav internirane osebe, ki so bile zaprte od Gonarsa v Videmski pokrajini do italijanskega otoka Ustice na jugu Tirenskega morja, predstavljajo »zgolj« desetino vseh žrtev druge svetovne vojne na slovenskih tleh, si tudi deportiranke in deportiranci v italijanska taborišča zaslužijo celovito zgodovinarsko obravnavo.

Užaljeno maščevanje: Spomin Slovenk in Slovencev na italijanska fašistična taborišča

»Ko spregovorijo priče, je že nekaj vrstic njihove izpovedi dovolj, da razumemo bistveno. /…/ zato so tudi dejstva iz osebnih izpovedi, pridobljenih na podlagi strokovno izvedenega intervjuja, neprecenljive vrednosti.«

Naslovna slika: Nikolaj Pirnat, Gonars, 1942

NAPOVEDUJEMO:
28. marec 2023: Konservatorka Minka Osojnik in konservatorka-restavratorka Marta Bensa bosta prikazali nova odkritja med obnovo frančiškanske cerkve na Kostanjevici v Novi Gorici.

Vljudno vabljeni! Vstop prost.

Dostopnost