Kontakt

Solkan pokopalisceweb

Muzejski torkov večer: Vojaška pokopališča na soški fronti

Objavljeno 27 okt 2022

V mesec november vstopamo z dnevom spomina na mrtve. In pokojnim, padlim v prvi svetovni vojni, namenjamo tudi prvega od treh muzejskih večerov v novembru na Gradu Kromberk. Zgodovinar Mihael Uršič iz Fundacije Poti miru v Posočju nas bo 8. novembra ob 19. uri popeljal po vojaških pokopališčih na soški fronti.

Vojna vihra 1. svetovne vojne je leta 1915 zajela tudi naše kraje in je v 29-mesečnem besnenju preoblikovala pokrajino in njene prebivalce. Med drugim je za seboj pustila na stotine vojaških pokopališč, ki so jih v povojnem obdobju združevali in preurejali. Sto tisoče mladih fantov in mož je ostalo za vedno del naše pokrajine in so neme priče vojnih grozot.

Danes je na osrednjem delu soške fronte od Loga pod Mangartom do Proseka okrog 60 vojaških pokopališč, ki so v preteklih desetletjih prehajala skozi upravljanje različnih državnih tvorb. Številna so bila zapostavljena in prepuščena propadanju, nekatera pa so utonila v pozabo. Na naslovni fotografiji je vojaško pokopališče v Solkanu (vir: Museo Grande Guerra Gorizia/Gorica).

Naslednji muzejski torkovi večeri:

15. 11. 2022: Pot miru od Alp do Jadrana, Daljinska pohodniška pot po sledeh soške fronte. Novi knjižni vodnik, ki je izšel v slovenskem in italijanskem jeziku, bosta predstavila Tadej Koren iz Ustanove Fundacija Poti miru v Posočju in Nicola Revelant iz agencije PromoTurismoFVG.

22. 11. 2022: Ko so ječali tečaji Evrope, Knjiga o vipavskem pesniku in tigrovcu Dragu Bajcu ter tigrovcih iz goriškega poduredništva časopisa Edinost. Knjigo bosta predstavila urednik Gorazd Humar in mag. Marija Mercina.

Vstop prost. Vas pričakujemo!

Dostopnost