Kontakt

Mtvnov28.2023 web

Muzejski torkov večer: Vse poti vodijo na morje in Samo morje je vedelo

Objavljeno 22 nov 2023

V novi znanstveni monografiji, sestavljeni iz dveh knjig, so zbrani prispevki dr. Miroslava Pahorja, enega od utemeljiteljev slovenske pomorske zgodovine. Deli bosta 28. novembra 2023 ob 19. uri na Gradu Kromberk predstavila urednika dr. Nadja Terčon in prof. dr. Aleksander Panjek.

Gosta bosta osvetlila življenje in ustvarjalni opus dr. Pahorja (1922–1981), Kraševca, zgodovinarja, muzealca in dolgoletnega ravnatelja Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran. Večino svojih številnih del je objavil v obliki člankov, doslej razsejanih v številnih revijah in časopisih, akademski in strokovni delavci Univerze na Primorskem in Pomorskega muzeja pa so jih v nekajletnih skupnih prizadevanjih združili v publikacijo. Le-ta je med drugim namenjena tudi ljubiteljem morja in pomorstva ter širšemu krogu bralcev, ki želijo bolje spoznati identiteto obmorskih krajev in povezanost slovenskega prostora z morjem. Dr. Pahor sicer pomorske zgodovine ni raziskoval samo ob morju, temveč jo je iskal in našel tudi »v hribih«, na Krasu, od koder je nenazadnje prihajal les za gradnjo ladij.

»Dr. Pahor je bil predvsem izjemen raziskovalec, spreten muzejski zbiralec, zaveden slovenski intelektualec s kozmopolitskim duhom, erudit, ki je že v vojnem času in nato po osvoboditvi, v obdobju graditve nove države in družbe, dobro razumel pomen objektivnega in strokovno brezhibnega ohranjanja, preučevanja in interpretiranja dediščine /…/« je v spremni besedi zapisal direktor Pomorskega muzeja, Franco Juri.

Prijazno vabljeni!
Vstop prost.

NAPOVEDUJEMO:
5. december 2023: Muzejski torkov večer: predstavitev monografije
Poskus rekonstrukcije neuresničenega narodnega muzeja v Gorici (1910–1914) z avtorico dr. Lidijo Tavčar in urednico dr. Petro Kolenc

Dostopnost