Kontakt

Zdravko%20likar%20in%20preklete%20vojne

Muzejski torkov večer: Zdravko Likar in Preklete vojne

Objavljeno 11 jan 2024

Avtor knjige Preklete vojne, ki jo je izdala Fundacija Poti miru v Posočju, skozi številna pričevanja, ki jih je vestno beležil več desetletij, pokaže, kako tanka je črta med življenjem in smrtjo in kako vredno se je boriti za mir in svobodo. Zdravko Likar želi pri bralcih predvsem spodbuditi razmišljanje in opozoriti, naj nikoli ne nehamo biti oprezni.

V knjigi je opisanih 27 primerov iz vojn; od pohoda Napoleona v Rusijo leta 1812 do vojne v Ukrajini leta 2022. Zajeti so vojni dogodki v Posočju, Benečiji in Reziji ter na Goriškem, kjer so predstavljene izkušnje iz Števerjana, bitke na Trnovem, pohod Gradnikove brigade čez Goriško na Dolenjsko, čudežna rešitev obsojenih na smrt v goriškem zaporu ter usmrtitev 19 ujetnikov aprila 1945 na Lokvah.

V pogovorih s tistimi, ki so vojno preživeli, je Likar velikokrat slišal njihovo sikanje: "Prekleta vojna! Prekleta vojna!" Od tod tudi naslov knjige, ki jo bomo predstavili na muzejskem torkovem večeru na Gradu Kromberk 16. januarja 2024 ob 19. uri.

Vstop prost. Prijazno vabljeni!

Napovedujemo: 23. januarja 2024 ob mednarodnem dnevu spomina na holokavst gostimo Borisa Hajdinjaka, direktorja Sinagoge Maribor, ki bo predaval o slovenskih in goriških žrtvah Auschwitza.

(Fotografija je iz zbirke Zdravka Likarja.)

Dostopnost