Kontakt

Dinamikamaterijeweb

Odprtje retrospektivne razstave Dinamika materije

Objavljeno 7 nov 2023

Na Gradu Kromberk bomo v četrtek, 9. novembra 2023, ob 18. uri odprli obsežno retrospektivno razstavo Dinamika materije, ki je nastala pod umetniškim vodstvom Katarine Brešan in Massima Premude, v soorganizaciji s Casa CAVE in v sodelovanju z Arhivom Marcello Mascherini, da bi počastili 40. obletnico smrti kiparja Marcella Mascherinija (Videm, 1906-Padova, 1983).

Z izbranimi deli se bodo predstavili Massimo Gardone, Zdenko Kalin, Janez Lenassi, Vladimir Makuc, Marcello Mascherini, Davide Maria Palusa, Mario Sillani Djerrahian in Vasja Žbona. Razstava namerava raziskati, kako so se italijanski in slovenski umetniki ustvarjalno soočili s temo zraka, vetra, gibanja in letenja. Nastala je v okviru 9. izvedbe Energije prostorov / Festivala vetra in kamna, ki ga prireja društvo Casa CAVE iz Vižovelj in so ga podprli Avtonomna dežela Furlanija Julijska krajina, Občina Devin Nabrežina, Fundacija Pietro Pittini in Fundacija Foreman Casali v pričakovanju GO!2025.

Predstavljeni bodo bronasti kipi, skice in grafike, fotografije, originalni dokumenti in umetnikovi kiparski pripomočki. Na Gradu Kromberk bo na ogled več kot 50 del, med katerimi so Mascherinijevi kipi in fotografije Massima Gardoneja, Davideja Marie Paluse in Maria Sillanija Djerrahana, ki stopajo v dialog in kontrast s kipi, ki so jih ustvarili Zdenko Kalin, Janez Lenassi in Vasja Žbona, skupaj z ikoničnimi pticami Vladimirja Makuca, čigar dragoceno zbirko hrani Goriški muzej.

Spremljajoča dogodka:
3. decembra 2023, na Ta veseli dan kulture, in 8. februarja 2024, na slovenski kulturi praznik, bosta kustosa na dvojezičnem vodstvu po razstavi z različnih zornih kotov osvetlila možna stičišča in razhajanja med razstavljenimi deli italijanskih in slovenskih umetnikov.

Razstava bo na ogled do 14. februar 2024.

Dostopnost