Kontakt

Coronini

Ogled brez meja po palačah rodbine Coronini

Objavljeno 18 jun 2018

Ogled brez meja po palačah rodbine Coronini

Zgodovinski okvir
Grad Kromberk blizu Nove Gorice in goriška Palača Coronini Cronberg sta bila več stoletij osrednji rezidenci grofov Coronini, ene najpomembnejših rodbin nekdanje Poknežene grofije Goriško-Gradiške, ko je to ozemlje pripadalo avstro-ogrski monarhiji. Po drugi svetovni vojni se je zaradi nove meje ta vez pretrgala.

Grad Kromberk, ki je bil močno poškodovan v obeh vojnah, je deloma obnovil že Viljem Coronini, zadnji predstavnik goriške veje rodbine. Po določitvi meje je ozemlje pripadlo Jugoslaviji, objekt pa je postal last Občine Nova Gorica. Od leta 1954 je osrednje razstavišče Goriškega muzeja, v njem so na ogled stalna zbirka likovne umetnosti in različne občasne razstave. 

Palača Coronini, ki se nahaja na italijanskem ozemlju, je ostala v lasti družine do leta 1990, ko je umrl Viljem Coronini. Po njegovih navodilih je bila ustanovljena Fundacija Palača Coronini Cronberg, ki skrbi za varovanje in promocijo muzeja ter njegovih zbirk.

Voden ogled
V Goriškem muzeju in Fundaciji Palača Coronini Cronberg obujamo zgodovinsko povezavo med rezidencama, zato smo se odločili, da bomo v Sloveniji in Italiji skupaj širili poznavanje naše kulturne dediščine.

Del našega sodelovanja je ponudba skupnih vodstev na obeh lokacijah z nakupom skupne vstopnice. Vodstva bodo potekala vzporedno v slovenskem in italijanskem jeziku. Na koncu bomo še skupaj nazdravili.

DATUM OGLEDA

nedelja, 24. junij 2018
ob 17. uri voden ogled Gradu Kromberk
ob 18.30. voden ogled Palače Coronini
(prevoz z osebnimi avtomobili)
Voden ogled v slovenskem in italijanskem jeziku bo potekal vzporedno. Ob prijavi izberite v katerem jeziku želite spremljati vodstvo.

Vstopnina (vključena sta oba ogleda in pijača):
8 €
6 € (otroci in študenti)
Prijavite se na:
mail: katarina.bresan@goriskimuzej.si
tel.: +386 5 335 98 21

Coronini