Kontakt

Pmn%202

Poletna muzejska noč v Goriškem muzeju

Objavljeno 13 jun 2017

Tudi letos bo osrednji dogodek Poletne muzejske noči v Goriškem muzeju potekal na Gradu Kromberk.

Ob 20. uri: predstavitev kataloga Staroverstvo in staroverci 2, katalog etnološke zbirke Pavla Medveščka. Skupaj z mag. Darjo Skrt bosta predstavila z novimi vsebinami in predmeti dopolnjen katalog, ki je bil izdan na zimski solsticij leta 2016. Geografsko območje od koder izvirajo predmeti bo predstavila z vidika varstva narave Anica Cernatič Gregorič z Zavoda RS za varstvo narave OE Nova Gorica. Ob 20. uri bomo predstavili katalog razstave Staroverstvo in staroverci 2. Temu bo sledil glasbeni nastop Mateje Gorjup. Svetu staroverstva nas bo skušala približati s svojstvenim nastopom in ljudskimi pesmimi.

Alenka Gololičič, keramičarka in avtorica replike kabrce in sončeve kabrce, bo v času Poletne muzejske noči na Gradu Kromberk od 19.00 dalje razstavljala obe kabrci, ki ju boste lahko tudi preizkusili v razstavnem kotičku ob vhodu.

Grad bo odprt od 18. do 24. ure. Vstop je brezplačen.

Staroverstvo 2

Vila Bartolomei: dve brezplačni enourni vodstvi po razstavi Igre moje mladosti ob 18. in 19. uri. Vila bo odprta do 22. ure, vstop brezplačen. Vodil vas bo David Kožuh, avtor razstave.

Kolodvor: odprt bo do 22. ure. Ob 18. uri vodstvo v slovenščini, ob 20. uri pa v italijanščini. Vodil vas bo Davor Mihelič.

Grad Dobrovo, Muzejska zbirka Ajdovščina: odprt od 18. do 22. ure. 

Vstop v vse muzejske zbirke je brezplačen.

Ogled celotnega programa:
http://www.tms.si/PMN/wp-content/uploads/2017/05/PMN_2017_SLOVENIJA.pdf

V okviru letošnje Poletne muzejske noči na Gradu Kromberk bo, po predstavitvi kataloga Staroverstvo in staroverci 2, s svojim edinstvenim nastopom obiskovalce pred gradom navduševala Mateja Gorjup.

Mateja Gorjup Ijekaru

Predstavila se nam bo s samostojnim glasbenim koncertom in svežim programom, ki sestoji iz upete poezije, priredb slovenskih ljudskih pesmi, improvizacijskih vložkov in zvočnih ozadij.

Glasbo ustvarja z glasom, uporablja napravo looper za nasnemavanje zvočnih zank, za ustvarjanje zvočnih ozadij in vzdušij pa igra na različna zvočila, vsakdanje zveneče predmete in na glasbila.

Konec lanskega leta je izšel njen solo glasbeni prvenec IJEKARU.

Dostopnost