Kontakt

Ivanapetan

Predstavitev instalacije Ivane Petan, Hodim po travi

Objavljeno 31 maj 2019

Vabimo Vas na predstavitev instalacije

Ivane Petan, Hodim po travi,

v četrtek, 6. junija 2019, ob 18. uri, v parku Gradu Kromberk.

V Goriškem muzeju pozdravljamo prihajajoče poletje z umetniško instalacijo ljubljanske keramičarke Ivane Petan, ki je v parku Gradu Kromberk »zasadila« drobne cvetlice iz snežno bele gline.

Že iz naslova je razvidno vabilo obiskovalcem, da se sprehodijo po travi, med drevesi parka, kjer nežne cvetlice zarisujejo različne bele oblike v temno zemljo. Umetnica tu razmišlja o nasprotjih, ki gradijo enost, celoto bivanja. Mehke, lahkotne, bele cvetlice ustvarjajo kontrast s temno, težko zemljo. Svetle oblike obenem mečejo temne sence na tla pod seboj. Tako kot nas uči vzhodna miselnost, je v vsaki stvari prisotno tudi njeno nasprotje.

Sprehod skozi instalacijo Ivane Petan je vabilo k meditaciji, k poglabljanju vase, kar je pravzaprav naraven proces v človeku, ko se nekam odpravi peš. Bele spirale iz glinenih cvetlic nas opozarjajo na naravo okrog nas in obenem ustvarjajo novo realnost. Za trenutek preusmerijo pozornost človeka, ki se med njimi sprehaja. Mogoče pa bo ta trenutek živel naprej v sprehajalčevih mislih, tudi ko bo instalacija že izginila. Prepuščena je naravi in človeku. Čas bo pokazal, kaj se bo z njo zgodilo.

Ivana petan

Dostopnost