Kontakt

Tvdbanner

Ta veseli dan kulture – brezplačna vodstva in prost vstop

Objavljeno 25 nov 2022

Goriški muzej se tudi letos pridružuje dnevu odprtih vrat slovenske kulture in bo 3. decembra na »Ta veseli dan kulture« v spomin na obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna pripravil brezplačna vodstva po nekaterih razstavah, v zbirke Goriškega muzeja pa bo ta dan prost vstop za vse obiskovalce.

V Vili Bartolomei v Solkanu vas bo ob 10. uri kustos pedagog in avtor razstave David Kožuh popeljal po dvojezičnem vodstvu po razstavi NePozabljeni predmeti – v slovenskem in italijanskem jeziku, tako da boste poleg razstave spoznavali tudi sosednji jezik.

Ob 11. uri lahko izbirate med vodenim ogledom Muzeja na meji Pristava in novo začasno razstavo na Gradu Kromberk. Po razstavi Na šverc! Tihotapstvo na Goriškem po 2. sv. vojni vas bo popeljala kustosinja zgodovinarka dr. Ines Beguš.

Istočasno vas na kromberškem gradu - ki bo izjemoma odprt od 10. do 15. ure - pričakuje Massimo Premuda, kurator skupinske razstave vizualne umetnosti Burja/Bora iz cikla Prvinske energije festivala Energija prostorov (L'energia dei luoghi). Predstavlja se dvanajst umetnikov iz Furlanije-Julijske krajine, ki nas popeljejo na odkrivanje burje, prvinske energije tega ozemlja. Po razstavi bo Premuda vodil v italijanščini, v slovenščino bo prevajala kustosinja Goriškega muzeja Katarina Brešan, ki je tudi sodelovala pri postavitvi.

Zamisel za dan odprtih vrat slovenske kulture se je porodila z namenom približati kulturne vsebine čim širšemu krogu ljudi. Pobuda je v nekaj letih prerasla v najbolj množičen enodnevni kulturni dogodek v Sloveniji, sporočajo z Ministrstva za kulturo, ki koordinira vseslovensko akcijo.

Vabljeni, da se 3. decembra veselite kulture – tudi v Goriškem muzeju!!!

Ta veseli dan

Dostopnost