Kontakt

Fagenelalleppeyweb

V aprilu od varstva narave do Bovca, prek Ravnice v Kromberk

Objavljeno 24 mar 2023

Vse štiri aprilske torkove večer nas na Gradu Kromberk čaka zanimiva družba, saj prirejamo raznolike pogovore in predstavitve s kar osmimi gosti, ki se nam bodo pridružili ob 19. uri.

Prvi torek v mesecu, 4. aprila, nas bo po lepotah in ranah narave od Posočja do Krasa popeljal geograf in etnolog Daniel Rojšek, ki zatrjuje, da je »Vedno na strani narave«. Tako je naslovil tudi predavanje ob izteku skoraj 40-letne poklicne poti, ki jo bo letos sklenil na Zavodu RS za varstvo narave v Novi Gorici. Skozi primere bomo spoznali njegova predana in strokovno podprta prizadevanja na področju varstva narave od leta 1975, ko ji je stopil v bran.

Naslednji torkov večer 11. aprila prihaja v goste Fedja Klavora, ki bo izpostavil nekatere svoje poglede na razvoj in težave Bovškega od srede 19. stol. do danes. Ob tem bo predstavil svojo knjigo Zdravnik Edvard Huber / Huberji v Bovcu od l. 1800 do 1947.

Tudi muzejski večer 18. aprila se bo sukal okrog še ene nove publikacije, to je Ravničan Štefan Širok (1849–1890), publicist in profesor klasičnih jezikov v carski Rusiji. Preteklo življenje na Trnovski planoti bomo odstirali z avtorji osmega dela iz knjižne zbirke Besed s planote, z nami bodo Jože Šušmelj, Petra Kolenc, Branko Marušič in Bojan Bratina.

Zadnji aprilski torek pa bomo potovali po slikarskih platnih, ki so razstavljena v prvem nadstropju Gradu Kromberk. Med izbranimi deli na razstavi Tecum nas bosta vodila njena avtorja Roberto in David Faganel. Skozi njuno barvito ustvarjanje, ki sega na različne konce sveta, se bomo ozrli skozi besedo in sliko.

Vabljeni tudi v aprilu, da torkove večere preživite z Goriškim muzejem. Dobrodošli! Vstop prost.

(Naslovna slika: Roberto Faganel, Alleppey – Vodno rastlinje, 2001, olje na platno, 80 x 120 cm)

Mtv April

Dostopnost