Kontakt

Vanjamervic mg 4990small

Vanja Mervič TOPOGRAFIJA VSAKDANA

Objavljeno 24 nov 2023

Na Gradu Kromberk bomo v sredo, 29. novembra 2023, ob 19.30 odprli razstavo Vanje Merviča z naslovom Topografija vsakdana pod kuratorstvom Mojce Grmek in Katarine Brešan.

Na razstavi umetnik predstavlja različna dela, v katerih na kritičen način obravnava materialno hiperprodukcijo sodobne potrošniške družbe. Človeštvo je namreč v zadnjih dveh stoletjih naredilo neverjeten tehnološki preskok, vendar pa je pospešeno izgubljalo vrednote, zaradi katerih je svet prijeten prostor za življenje. Vse bolj jasno postaja, da nas tako imenovani napredek ni pripeljal nikamor, saj stopicljamo na mestu, do vratu zasuti s takšnimi ali drugačnimi produkti za enkratno uporabo.

Vanja Mervič skuša najti nekakšen smisel v tem nesmislu, tako da zavržke, ki ga s svojo obliko, zgradbo ali teksturo še posebej pritegnejo, obravnava kot umetniške artefakte. Nastalo je več serij frotažev na različnih podlagah, najboljše je umetnik prenesel še v grafični niz oziroma serijo odlitkov. S prestopom v dva medija, ki ju v osnovi določa reproduktabilnost, umetnik v svojih raziskovanjih seže iz območja forme v območje produkcije in se tako vrne k problematičnemu izvoru svojih raziskovanj: na tej točki se namreč kar samo od sebe postavi vprašanje o (ne)smiselnosti umetniške (hiper)produkcije v sodobni družbi – a to je že tema za novo razstavo.

Razstava bo na ogled do 11. februarja 2024.

Vanja Mervič TOPOGRAFIJA VSAKDANA

Dostopnost