Kontakt

Esad%20baba%c4%8di%c4%87 foto%20jo%c5%bee%20suhadolnik

VinilVečere bomo zapakirali z Esadom Babačičem

Objavljeno 17 jul 2024

16. sezono glasbenih predavanj bomo sklenili v torek, 23. julija, ob 21.uri, ko bomo v parku Vile Bartolomei v Solkanu gostili Esada Babačiča, ki bo postregel s “Paketom aranžma”, kot je naslovljen četrti letošnji VinilVečer, ki ga prirejamo v sodelovanju s KUD Morgan in ob podpori Mestne občine Nova Gorica.

Gramofon ne laže, plošča tudi ne, pa naj bo prva, vinilna, ali zadnja, nagrobna. Ena pesem, ena plošča, en gramofon! Paket aranžma. Zapakirano za vedno. Ne odpiraj! Kolikokrat sem se zbudil ob zvokih tega albuma, koliko komadov z njega sem tako zelo poosebil, da še danes ne morem ločiti brazd od vinila, brazgotin od spomi na. Ko prezgodaj vstanem v službo, ki je nimam, sem ona, ki se budi, in malček, ki hoče čez črto, do Amerike, kjer je že vse iz plastike.

Esad Babačić (1965) je izdal petindvajset knjig poezije, proze in esejev v slovenščini, prevodi njegovih knjig pa so izšli tudi v angleščini, nemščini, hrvaščini, bolgarščini, makedonščini, objave v literarnih revijah in različnih antologijah pa zajemajo tudi prevode v španski, francoski, hebrejski, armenski, ruski, italijanski, poljski, češki, slovaški in albanski jezik.
Leta 2020 je bil za svojo knjigo esejev Veš, mašina, svoj dolg nagrajen z Rožančevo nagrado, ki je tudi nagrada nacionalnega pomena. Za svojo pesem Donava je prejel mednarodno nagrado Hörbiger. Leta 2014 je prejel književno nagrado velenjica-čaša nesmrtnosti za vrhunski desetletni pesniški opus, ki pomembno zaznamuje umetniško literaturo XXI. stoletja. Prav tako je bil (za zbirki Prihodi, odhodi in Odrezani od neba) nominiran za Jenkovo nagrado, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, dvakrat pa je bil nominiran tudi za Veronikino nagrado. Uredil je med drugim antologijo slovenske punk poezije Zamenite mi glavo, ki je bila prevedena v nemški jezik in predstavljena na frankfurtskem knjižnem sejmu. Letos izide prevod njegovega romanesknega prvenca Balkonci v nemškem jeziku.

Spremljevalni program: stojnice z rabljenimi in novimi vinilkami ter raritetami.

VinilVečeri

V primeru dežja se selimo v prvo nadstropje Vile Bartolomei, kjer vas na fotografijah Gorana Antleja čakajo številne domače in svetovne glasbene zvezde.

Vabljeni! Vstop prost.

(naslovna foto: Jože Suhadolnik)

Dostopnost