Kontakt

Vinilvab

VinilVečeri na Gradu Kromberk

Objavljeno 22 jul 2022

VINILVEČERI 2022 vsak torek v juliju ob 21 uri na gradu Kromberk

torek, 26. julij 2022, ob 21. uri

TEJA KLOBČAR
Tomaž Pengov in druga odpotovanja po
domači kantavtorski sceni

Slovenske kantavtorske začetke zaznamujeta dve kultni plošči: Odpotovanja Tomaža Pengova (1973) in Cocktail Marka Breclja (1974). Kako nadaljevati in celo preseči nekaj, kar je že v začetku odlično? In kako najti svoj umetniški jaz, ga izraziti skozi preplet besede in glasbe ter končno ujeti v zaključeno celoto kantavtorske plošče? Pol stoletja našega kantavtorstva nam je pokazalo, da so najboljši našli vsak svoj recept. Med poslušanjem starih in novih kantavtorskih vinilk se bomo približali svetovom ustvarjalcev in odkrivali, kako resonirajo v nas samih.

Teja Klobčar je glasbena urednica, muzikologinja in slovenistka, ki jo je v raziskovanje slovenskega kantavtorstva zaneslo čisto naključje. Od leta 2016 na Prvem programu Radia Slovenija ustvarja oddajo Pesem v žepu, namenjeno predstavljanju slovenskega kantavtorstva in druge avtorske glasbe, šansona, uglasbene poezije – največkrat skozi predstavitve novih albumov. Čeprav sama ni kantavtorica, so jo kantavtorji vzeli za svojo in vse od leta 2016 sodeluje v strokovni žiriji festivala Kantfest, leta 2021 pa je uredila posebno številko revije Dialogi: Kantavtorji na slovenskem, v kateri je s 13 sodelujočimi avtorji (Jani Kovačič, Jure Potokar, Milena Mileva Blažić, Peter Andrej, Matej Krajnc, Marija Klobčar, Katarina Juvančič, Boštjan Narat …) pripravila prvi celovit poskus obravnave področja slovenskega kantavtorstva.

Goriški muzej v sodelovanju s Kud Morgan iz Nove Gorice in s podporo Mestne občine Nova Gorica, že štirinajsto leto zapored v mesecu juliju na gradu Kromberk, prireja glasbena predavanja Vinilvečeri. Tudi letos bodo ob torkih različni ljubitelji glasbe in lastniki vinilov, imeli svoja predavanja na poljubno glasbeno temo. Edini pogoj, ki ga morajo zadostiti je, da mora biti glasba predvajana z vinila ali bilo katerega drugega analognega nosilca zvoka.

V dvanajstih letih se je tako zvrstilo kar nekaj različnih tem in vrsta zanimivih predavateljev, od glasbenih urednikov, pesnikov, glasbenih organizatorjev, glasbenikov, pa do “navadnih ljubiteljev glasbe”, naj naštejemo samo nekatere: Igor Vidmar, Tomaž Domicelj, Drago Mislej Mef, Jernej Vene, Dragan Bulič, Zvone Tomac, Marko Vuksanovič, Drago Vovk, Brane Rončelj, Jure Potokar, Borja Močnik, Igor Bašin, Jizah, Žiga Klančar, Luka Zagoričnik, Boris Bradač in drugi.

Vljudno vabljeni!

vinilvečeri

Dostopnost