Kontakt

Vinilvab

VinilVečeri na Gradu Kromberk

Objavljeno 28 jun 2022

VINILVEČERI 2022 vsak torek v juliju ob 21 uri na gradu Kromberk

Sreda 6. julij: JURE LONGYKA – Izštekani iz digitalnega v analogno

Kmalu bo trideset let, odkar je Jure Longyka prvič shecal glasbenike, naj ob radijskem intervjuju v roke vzamejo akustične instrumente. Tako so se rodili Izštekani in kmalu prerasli v celovečerni radijski nastop z visoko dodano vrednostjo. Prvih pet let so domovali na Radiu Študent, od leta 1998 na Valu 202. Danes so institucija, ki sooblikuje slovensko popularnoglasbeno prizorišče. Ko se glasbeniki izštekajo, odromajo v neznano in se na koncu vrnejo bliže k samim sebi. Izštekani so se rodili v analognih časih, arhivirali so jih na trakovih in kasetah. Sčasoma so se digitalizirali, a kot glavni arhivski medij še dolgo v tretje tisočletje uporabljali analogni trak. Prisluhnili bomo delčkom bogatega arhiva z izvirnih analognih nosilcev. Se razgledali po svetu, saj ni skrivnost, da je rojstvo Izštekanih navdihnil sloviti MTV Unplugged. Ponosno bomo zavrteli posnetek iz oddaje s čisto pravega vinila, leta 2013 so jih nekaj na albumu "Deci beli" objavili Mi2. Razkrili bomo, kako so Izštekani povezani s fake vinilnim prvencem The Tide. In napovedali novo jesensko vinilno izštekano izdajo Društva mrtvih pesnikov.

Jure Longyka je ozdravljeni deloholik. Govorec, moderator in glasbeni kurator, ki je zaznamoval slovenski radio zadnjih petintrideset let. Tretjino na Radiu Študent, dve na Valu 202. Njegov najbolj znani radijski otrok je oddaja Izštekani (1993-), malce bolj zadaj se sramežljivo skrivata Telstar (1997-2014) in Oldies-Goldies lestvica (1990-1996). Je prejemnik treh strokovnih viktorjev kot najboljši radijski voditelj ali kot avtor najboljše radijske zabavne oddaje. Obdarjen je z enim najboj markatnih glasov v deželi, z njim napoveduje svoje radijske podvige in osrednje informativne oddaje, državne proslave in prireditve v nacionalnem hramu kulture. Da neštetih reklam in dokumentarnih filmov niti ne omenjamo. Na pot mu še vedno prihajajo novi izzivi, od gledališča prek interpretacije poezije ob harmoniki Jureta Torija do pripovedovanja zgodb s skupino Gobec in godec.

vinilvečeri

Goriški muzej v sodelovanju s Kud Morgan iz Nove Gorice in s podporo Mestne občine Nova Gorica, že štirinajsto leto zapored v mesecu juliju na gradu Kromberk, prireja glasbena predavanja Vinilvečeri. Tudi letos bodo ob torkih različni ljubitelji glasbe in lastniki vinilov, imeli svoja predavanja na poljubno glasbeno temo. Edini pogoj, ki ga morajo zadostiti je, da mora biti glasba predvajana z vinila ali bilo katerega drugega analognega nosilca zvoka.

V dvanajstih letih se je tako zvrstilo kar nekaj različnih tem in vrsta zanimivih predavateljev, od glasbenih urednikov, pesnikov, glasbenih organizatorjev, glasbenikov, pa do “navadnih ljubiteljev glasbe”, naj naštejemo samo nekatere: Igor Vidmar, Tomaž Domicelj, Drago Mislej Mef, Jernej Vene, Dragan Bulič, Zvone Tomac, Marko Vuksanovič, Drago Vovk, Brane Rončelj, Jure Potokar, Borja Močnik, Igor Bašin, Jizah, Žiga Klančar, Luka Zagoričnik, Boris Bradač in drugi.

Dostopnost