Kontakt

Nepozabljeniweb01

NePozabljeni predmeti

Interdisciplinarna razstava NePozabljeni predmeti je sodoben poskus postavitve razstave skozi prizmo tega, kar je nekoč predstavljal kabinet čudes. Z njo želimo pokazati delček naših zbirk preko predmetov, ki so se skozi desetletja uporabljali in smo jih ob tehnološkem napredku, v katerem drvimo, nadomestili z novimi, ter s tem nanje skoraj pozabili. Če bodo ti predmeti za mlade nekaj novega, pa se jih bodo starejši spomnili z dobršno mero nostalgije.

V prvem delu razstave NePozabljeni predmeti smo se spraševali, kako so domačini imenovali stare predmete v njihovem vsakdanu ter kako so se ti uporabljali. Ob tem smo razstavili večje število predmetov, ki so predhodniki tistih predmetov, ki jih večina še danes uporablja. Predstaviti smo želeli tudi strastnega zbiratelja Štefana (Stipeta) Štekarja iz Ajdovščine.

NePozabljeni predmeti

V ta namen smo mu posvetili posebno vitrino, na tv-ju pa se bo predvajal tudi arhivski posnetek o zbiralcu. Obiskovalcem bodo zanimive tudi zgodbe, ki so povezane z vsakdanjimi predmeti ter predhodniki naprav, ki jih uporabljamo še danes. Posebna izkušnja bo vsekakor voden ogled s kustosom, ki bo zgodbe na primeren način predstavil obiskovalcem.

Za razstavo smo poiskali, katere prenosne naprave je danes nadomestil vse bolj nepogrešljiv pametni telefon, obenem pa tudi, kako so se mobilni telefoni skozi svojo kratko zgodovino razvijali. S posebno vitrino, ki jo krasijo predmeti z vseh oddelkov, smo se sprehodili skozi zgodovino nekdanje Goriške od najstarejših zgodovinskih obdobij do današnjih dni. Sklop smo poimenovali S predmeti po zgodovini Goriške.

NePozabljeni predmeti

Dostopnost