Kontakt

Mong maketafrnaza 04 12 23 fotoanarojc 7small

Nova Gorica spet dobila frnažo

Objavljeno 5 dec 2023

Odkar smo v Goriškem muzeju pred sedmimi leti s talnimi oznakami za slepe in napisi v brajici opremili razstavo Igre moje mladosti, vseskozi stremimo k cilju, da bi bili čim bolj dostopni vsem, torej tudi različnim ranljivim skupinam, ki so nepogrešljiv del naše skupnosti.

Frnaža

Naslednji korak na tej poti je bila replika slike Toneta Kralja Srečanje, izdelana v reliefu, za katero je avtorica Kristina Naglost prejela častno Valvasorjevo priznanje. Z lanskim odprtjem fotografske razstave o Novi Gorici v 50. in 60. letih smo začeli iskati načine, kako bi mesto, njegove znamenitosti in stavbe lahko pokazali tudi obiskovalcem z okvaro vida. Tako smo v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica ter različnimi študenti in mentorji pripravili tipno maketo Nove Gorice iz lego kock ter razstavo dopolnili še z repliko v merilu Lenassijevega spomenika Edvardu Rusjanu.

Omenjene pridobitve so požele pozitivne odzive in zanimanje tudi med videčimi, kar nas je spodbudilo, da smo se povezali tudi s Srednjo strojno, prometno in lesarsko šolo Šolskega centra Nova Gorica. Rezultat sodelovanja z dijaki 3. letnika, smer mizar, ter mentorjema Markom Peršičem in Evgenom Markovčičem je lesena maketa novogoriške frnaže, ki smo jo doslej lahko videli le na ohranjenih fotografijah, saj so jo do sredine 60. let postopno porušili, ostala je zgolj upravna stavba, v kateri so prostori KS Nova Gorica in galerija.

''Maketa v merilu 1:100 prikazuje, kakšna je bila nekoč glavnina nekdanje opekarne, ki je delovala med obema vojnama in ki je po začetku gradnje Nove Gorice predstavljala pribežališče in mesto v malem za vse tiste, ki so gradili Novo Gorico,'' je na predstavitvi v avli Občinske palače, ki smo jo z Mestno občino Nova Gorica pripravili ob dnevu invalidov, povedal kustos pedagog David Kožuh.

''Celoten proces od priprave do končne izdelave je obsegal kar veliko dela, od ročnega do CMC in struženja, tako da je bil zajet ves spekter, vključno z delom v delavnici. Celoten projekt je zahteval več kot 100 ur,'' je dodal profesor Marko Peršič.

Predsednik MDSS Nova Gorica Igor Miljavec je ob tem dejal: ''Novo Gorico že več let prilagajamo za vse invalide, se pravi da postaja dostopna, nenazadnje je to tudi del kulture in muzejskega dela, da v njem lahko tudi slepi in slabovidni otipajo ter si predstavljajo, kakšne so bile realne stavbe v preteklosti.''

Še naprej bomo razvijali in nadgrajevali zastavljeno delo, ki ga bomo na enem mestu predstavili obiskovalcem v taktilni galeriji, ki nastaja v sklopu uradnega programa Evropske prestolnice kulture 2025, dotlej pa si lahko obe maketi in repliko spomenika ogledate in otipate na Gradu Kromberk.

Frnaža

(Fotografije: Ana Rojc)

Frnaža Logotipi

Dostopnost