Kontakt

Tipnamaketang02

Novo Gorico lahko z novo tipno maketo začutijo tudi slepi

Objavljeno 24 mar 2023

V atriju občinske palače smo postavili mesto v mestu. Tipno maketo s 14 stavbami in ulicami so v okviru projekta Začuti Novo Gorico izdelali študenti Inkluzivne pedagogike Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem pod vodstvom mentorice dr. Mateje Maljevac.

Tipna maketa - Nova Gorica

Pri tem so sodelovali z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica, zlasti tiflopedagogom Petrom Rotom, in Goriškim muzejem, kjer bo maketa tudi postavljena - na Gradu Kromberk bo namreč dopolnila razstavo GO*S50-60, Mesto in prebivalci v 50. in 60. letih.

Poseben izziv je bila izbira ustreznih materialov za posamezne stavbe in objekte, kot so frnaža, gledališče, športni park, nebotičnik ipd., da jih slepe osebe lahko identificirajo na otip. Vsaka stavba je oštevilčena in označena z različnimi tipnimi materiali, tako da jih je mogoče prepoznati s pomočjo legende, z uporabo govorečega označevalca pa prisluhniti še njihovi zgodovini in nastanku oz. o tem lahko preberejo opis v brajici. Za slabovidne je maketi priložena tudi knjižica z besedilom v povečanem tisku.

Kustos pedagog David Kožuh je izpostavil prednosti uporabe kock pri izdelavi tovrstne makete, kjer je mogoče postavljene elemente nadalje dopolnjevati in nadgrajevati. Prav tako se bo pred poletjem še dodatno obogatila tudi razstava o zgodovini Nove Gorice, saj dijaki Šolskega centra Nova Gorica že izdelujejo leseno repliko nekdanje novogoriške frnaže.

»Ogromno mi pomeni, da lahko tudi v taki obliki otipam in imamo tisti, ki ne vidimo, novo, drugačno predstavo o mestu. Na maketi sem med drugim tipala občinsko stavbo, na kateri se še iz obdobja, preden sem izgubila vid, spomnim arkad in balkona, in vse to je s kockami zelo lepo poudarjeno. Tako da so izraženi vsaj glavni prepoznavni znaki stavb, verjamem pa, da ni bilo mogoče izdelati vseh detajlov,« je izkušnjo opisala Ivana Jug, članica MDSS Nova Gorica.

Pridobitev je pozdravil tudi podžupan Mestne občine Nova Gorica Anton Harej, ki se zaveda pomembnosti različnih oblik dostopnosti za občane in obiskovalce, zato si bo občina še naprej prizadevala za čim večjo vključenost ranljivih skupin. Da je sodelovanje pri podobnih projektih ključni dejavnik, je ponovno poudaril predsednik MDSS Nova Gorica Igor Miljavec in se zahvalili vsem donatorjem, da so tudi materialno podprli izvedbo projekta.

Tipna maketa - Nova GoricaZ leve: direktor GM Vladimir Peruničič, kustos David Kožuh, podžupan MONG Anton Harej, Igor Miljavec (MDSS), Kristina Furlan (GM), mentorica Mateja Maljevac in študentka PF UP Urška Kovšca (foto: Ana Rojc)

Dostopnost