Kontakt

Img 5001a

Staroverstvo – pogledi iz 21. stoletja: Zakaj krščanstvo nikoli ni zmagalo

Objavljeno 6 dec 2018

Vabimo Vas na Ciklus predavanj Staroverstvo – pogledi iz 21. stoletja

11. december 2018 ob 19. uri na Grad Kromberk

dddr. Andrej Pleterski: Zakaj krščanstvo nikoli ni zmagalo

Dddr. Andrej Pleterski dela na Znanstvenoraziskovalnem centru SAZU, na njegovem Inštitutu za arheologijo, kjer je znanstveni svetnik. Študiral je v Ljubljani in se znanstveno izpopolnjeval v Nemčiji kot štipendist ustanove Alexandra von Humboldta. Mnogostransko zanimanje za preteklost Slovanov je formaliziral z doktorati iz zgodovine, arheologije in etnologije. Na Oddelku za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je 12 let poučeval arheologijo zgodnjega srednjega veka in dosegel naziv rednega univerzitetnega profesorja. V letnem semestru 2002 je bil gostujoči profesor na univerzi na Dunaju.

Šmaver pri TrebnjemŠmaver pri Trebnjem Foto: Mateja Belak

Iluzija o krščanski Evropi temelji na učinkoviti samopromociji krščanske cerkve. Na primeru srednjeveškega pokristjanjevanja Slovanov je mogoče pokazati, da krščanski duhovniki niso niti doumeli, kaj pomeni staroverstvo, niti niso imeli na voljo boljšega nadomestila. Zato je bilo pokristjanjevanje zgrešeno in z vidika načina življenja neuspešno.

Izjave novodobnih posoških starovercev so glas strani, ki naj bi bila pokristjanjena. Nedvoumne so v sporočilu, da je staroverstvo način življenja, ki je usidran v oprijemljivem prostoru. Tako podobo dobimo, ko soočimo izjave novodobnih posoških starovercev ter zapise v srednjeveških spisih.

Dostopnost