Kontakt

Skabina 3

VINILVEČER: Surfanje čez valove ska glasbe

Objavljeno 4 jul 2024

16. sezono glasbenih predavanj VinilVečeri nadaljujemo v torek, 9. julija 2024, ob 21. uri v parku Vile Bartolomei v Solkanu, kjer nas bo v ska ritme zazibala Sabina Kraner – Skabina.

Pisalo se je leto 1962 in Jamajka si je končno priborila samostojnost od Velike Britanije. Neodvisna država je imela za slavje na voljo poskočne ritme, ki so se na otoku zvarili konec 50-ih in dobili ime ska. Ob osamosvojitvi je bilo mogoče na ulicah Jamajke slišati Forward March Derricka Morgana ali Miss Jamaica Jimmyja Cliffa. T. i. prvi val ska glasbe je prek jamajških priseljencev v zgodnjih 60-ih dosegel tudi Veliko Britanijo, vendar brez večjega učinka, dokler ga niso konec 70-ih posvojili člani zasedb The Specials, Madness in The Selecter. Združili so ga s punkom in novim valom ter mu na ta način pridobili številčnejšo novo publiko. Ta drugi val je počasi ponesel glas o ska glasbi tudi izven Velike Britanije in povzročil nastanek tretjega, največjega vala, ki je glas o skaju ponesel po vsem svetu in traja vse do danes. Na vrhu njega pa so jezdile zasedbe, kot so The Toasters, Bim Skala bim in nenazadnje The Uptones. Glasbeno potovanje nas bo torej vodilo od začetkov ska glasbe, njenih valov ter njenih odzvenov v Sloveniji.

Kdo je SABINA KRANER aka SKABINA?

Več kot dvajset let je bila sodelavka glasbene redakcije Radia Študent, kjer je pripravljala seznam skladb za predvajanje v dnevnem glasbenem programu, pisala recenzije plošč in koncertov, pripravljala različne tematske oddaje, delala intervjuje z nastopajočimi skupinami v Ljubljani, devetnajst let pa je redno pripravljala in vodila oddajo o ska glasbi Skabinet. Leta 2000 je svoj drugi dom našla v Klubu Gromka na Metelkovi; najprej kot dnevna izvedbenica programa in šankistka, kasneje pa tudi kot idejna voditeljica koncertnega cikla Twotonebinas, ki je v devetih letih v Slovenijo pripeljal več kot 150 ska, punk , hardcore, metal, reggae, rockabilly in psychobilly zasedb, pa tudi kakšen jazz se najde vmes.

Vrsto let je sodelovala s švedsko založbo Ne! Records, ki je specializirana za izdajo punk in hardcore glasbe s področja nekdanje Jugoslavije. Za njih je prevajala besedila izvajalcev v angleščino, pisala njihove biografije in pripravljala intervjuje. Nekaj jih je bilo objavljenih tudi v legendarnem ameriškem fanzinu Maximum Rock’n’Roll. V današnjih časih je podnevi medicinska sestra - zobna asistentka in pasja mama, zvečer in ponoči pa basistka – trenutno v metal zasedbi Big Bad Wolf in pri old school hardcore veteranih Odpadki civilizacije. Še vedno je šankistka v Klubu Gromka, na Metelkov in DJ-ka v taistem klubu, pa še nekaterih drugih, kot so Jalla Jalla, Orto bar in Trainstation squat.

Spremljevalni program: stojnice z rabljenimi in novimi vinilkami ter raritetami.

V primeru dežja se selimo v prvo nadstropje Vile Bartolomei, kjer vas na fotografijah Gorana Antleja čakajo številne domače in svetovne glasbene zvezde.

VinilVečeri

VinilVečere prirejamo v sodelovanju s KUD Morgan in ob podpori Mestne občine Nova Gorica. Gostje predavajo na poljubne glasbene teme, skupni imenovalec vsem pa je, da predvajajo glasbo z vinilnih plošč ali drugih analognih nosilcev zvoka.

NAPOVEDUJEMO:
Torek, 16. julij: MARKO GODNJAVEC - JIZAH: Ponatisi EX YU vinilov na primeru Croatie records

Torek 23. julij:  ESAD BABAČIĆ: Paket aranžma

Vabljeni! Vstop prost.

Dostopnost