Kontakt

Kodralnik small
Predmet meseca marca 2024

Čarobna naprava ali zavajanje kupcev

Med številnimi predmeti, ki se znajdejo v zbirkah muzeja, mnogokrat naletimo na takšne, za katere pristojnemu kustosu ni takoj jasno, čemu so bili namenjeni oz. kako so se nekoč uporabljali. Med takšne zagotovo sodi tudi mala napravica, ki smo jo našli med pospravljanjem depoja.

Že na prvi pogled je podobna glavniku, pa vendar dve vrsti skrbno zavitih žic niso kazale na to, da bi bil to običajen glavnik. Na predmetu, ki je bil lepo shranjen v originalni škatlici, je zapisano Letrik. S pomočjo podatkov, pridobljenih s spleta, smo našli tako podatek o času izdelave – to so 30. leta 20. stoletja, kakor tudi o tem, kako se je predmet uporabljal. Na spletu je namreč mogoče zaslediti vsaj dvoje originalnih oglasov, ki obenem delujejo kot navodila. Tako smo ugotovili, da gre za električni, pravzaprav baterijski kodralnik za lase.

Kodralnik za lase

Kar najbolj preseneča poleg dejstva, da je napravico že pred skoraj 100 leti poganjala baterija, so prav oglasi. V njih ponosno razlagajo, kako se lasje z vsakodnevno uporabo pričnejo kodrati, kako je kodralnik primeren tudi za otroke, najbolj absurdne trditve pa nimajo veze z realnostjo. Tako so na primer promovirali kodralnik kot napravo, s pomočjo katere se bodo začeli lasje gostiti, ali pa še bolj neverjetno – da bo sive lase povrnila v nekdanjo, prvotno barvo. Ker je splošno znano, da je to v praksi nemogoče, je še toliko bolj presenetljiv marketinški pristop (ki ga mimogrede prepoznamo tudi danes), torej da lahko kupec izdelek po enem tednu uporabe vrne, prodajalec pa mu vrne kupnino.

»Čudežno napravo« si lahko ogledate na razstavi NePozabljeni predmeti v Vili Bartolomei v Solkanu, kjer med obiskovalci vedno pritegne zanimanje in začudene poglede.

Kodralnik za lase

David Kožuh

Foto: Katarina Brešan

Dostopnost