Kontakt

Webbanner

O živalih in ljudeh

Gostujoča razstava iz Etnografskega muzeja v Zagrebu obravnava nekatere ključne teme v povezavi z odnosom med živalmi in ljudmi: udomačitev živali, lov, mesno industrijo, živali v ljudski umetnosti, simboliko, odnos do kultnih živali ter vprašanje pomembnosti hišnih ljubljenčkov nekoč in danes.

Razstava vsebuje tudi del, ki govori o povezanosti med živalmi in jezikom, ter sklop z igračami. Predstavljeni so tudi nekateri najzanimivejši slovenski frazemi ter predmeti iz naše etnološke zbirke, katerih imena izvirajo iz živalskega sveta. Dodali smo še igrače iz našega fonda ter v duhu participacije povabili k sodelovanju vrtec iz Šempetra. Otroci so zbirali igrače s tematiko živali in jih posodili za čas trajanja razstave. Na ta način smo dopolnili in obogatili razstavo, ki sicer izvira iz hrvaške kulturne dediščine, a je univerzalna.

Pripravili smo tudi bogat spremljevalni pedagoški in andragoški program. Za šolske skupine in najmlajše načrtujemo vrsto delavnic in obrazstavnih dogodkov. Pripravili smo tudi cikel muzejskih torkovih večerov, vezanih na razstavo.

O živalih in ljudeh

Lokacija: Grad Kromberk

Od: 18 apr 2019
Do: 17 nov 2019

Avtorice razstave:
Željka Petrović Osmak, Tea Rittig Šiško, Gordana Viljetić

Kustos razstave:
David Kožuh

Oblikovanje razstave:
Bojan B. Bitežnik

Koordinatorja za Goriški muzej:
David Kožuh, Jana Šubic Prislan

Dostopnost