Kontakt

Begunci%20ii

Begunci. Slovenski begunci s soške fronte

Cilj razstavnega projekta je razumevanje begunske izkušnje, slovenski obiskovalki in obiskovalcu pa želimo ponuditi muzejski prostor kot prostor odmika in izostritve pogleda: za razmislek o našem delovanju tukaj in zdaj.

Razstava prek podob, predmetov, zvoka in besede pripoveduje trpko zgodbo slovenskih (primorskih) beguncev s soške fronte v prvi svetovni vojni (1915–1918), ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove v dnevih in mesecih po napovedi vojne Italije Avstro-Ogrski, 23. maja 1915.

Dobrovo 03 Img 5232new4 Resize

S poudarkom na slovenskih beguncih s soške fronte želimo obiskovalki in obiskovalcu posredovati (slovensko, primorsko) begunsko izkušnjo izpred sto let, in tako vstopiti v univerzalni doživljajski in čustveni svet begunke in begunca. Cilj razstavnega projekta je razumevanje begunske izkušnje, slovenski obiskovalki in obiskovalcu pa želimo ponuditi muzejski prostor kot prostor odmika in izostritve pogleda: za razmislek o našem delovanju tukaj in zdaj.
Razstava je razdeljena na tri sklope, ki se sklenejo krožno in sledijo slovenskim begunkam in beguncem s soške fronte od pričetka vojne (23. maja 1915) in odhoda od doma, preko namestitve v notranjosti Avstro-Ogrske in Italije, do prihoda nazaj na porušene domove in uničeno krajino.

Begunska izkušnja slovenskih (primorskih) beguncev s soške fronte se ni končala s koncem vojne, leta 1918, pač pa se je vlekla še globoko v dvajseta leta 20. stoletja, z vračanjem in vzpostavljanjem kolikor toliko normalnih življenjskih razmer v porušeni in uničeni krajini in prehodom teritorija v politični okvir Kraljevine Italije.

Ob razstavi sta izšli tudi dokumentarna fotomonografija ter zbornik prispevkov z istoimenskim naslovom Begunci.

Razstavni projekt Begunci je nastal v sodelovanju s SNG Nova Gorica.

Lokacija: Grad Kromberk

Od: 18 jun 2016
Do: 27 feb 2018

Avtor razstave:
dr. Marko Klavora

Oblikovalka razstave, monografije in zbornika prispevkov:
Ana Hawlina

Uredniki monografije in zbornika prispevkov:
dr. Marko Klavora, dr. Ines Beguš, Ana Hawlina

Vodja postavitve:
Boris Slokar

Dostopnost