Kontakt

Pisnadediscina02

Pisna dediščina: kako jo ohranjamo in restavriramo

V Vili Bartolomei v Solkanu gostimo razstavo Arhiva Republike Slovenije z naslovom »Pisna dediščina: kako jo ohranjamo in restavriramo«, kjer je poudarek predvsem na restavriranju knjig v arhivih in knjižnicah.

Avtorica razstave dr. Jedert Vodopivec Tomažič s sodelavkami Centra za konserviranje in restavriranje Arhiva RS je za osnovo vzela razstavo Pol stoletja, ki je nastala ob 50. obletnici delovanja Centra za konserviranje in restavriranje pisnega gradiva, ter ji dodala nove panoje.

Razstava predstavlja pregled dejavnosti konserviranja in restavriranja arhivskega gradiva, knjižničnega gradiva ter likovne dediščine na pergamentu in papirju v zadnjih desetletjih. Poudarek je na prikazu posameznih segmentov dela restavratorjev na različnih zvrsteh pisne in grafične dediščine. 

Ob razstavi sta na ogled filma o restavriranju Dalmatinove Biblije in Valvasorjeve Slave vojvodine Kranjske.

Pisna Dediščina

Razstavljeno je tudi gradivo, ki smo si ga za to priložnost izposodili v Škrabčevi knjižnici v Frančiškanskem samostanu na Kostanjevici v Novi Gorici. S tem je razstava obogatena z nekaj izjemnimi primeri pisnega gradiva, ki ga hranijo v tej bogati knjižnici. Razstavljene so tri inkunabule (tiskane knjige pred letom 1500), tretji del Valvasorjeve Slave vojvodine Kranjske iz leta 1689 ter dve drugi izredno zanimivi publikaciji.

Z razstavo obeležujemo Škrabčevo leto, ki so ga ob 100. obletnici smrti patra Stanislava Škrabca razglasili v samostanu na Kostanjevici in Evropsko leto kulturne dediščine 2018.

Gradivo iz Škrabčeve knjižnice bo na ogled do 20. junija 2018, preostali del razstave do 31. oktobra 2018.

Škrabčeva nagrada

Lokacija: Vila Bartolomei

Od: 10 apr 2018
Do: 31 okt 2018

Avtorica razstave:
dr. Jedert Vodopivec Tomažič s sodelavci

Dostopnost