Kontakt

Rodnaverarazstava

Rodna vera. Kultni kamni in darila

Rafael Podobnik je Goriškemu muzeju poklonil svojo etnološko zbirko z naslovom »Rodna vera. Kultni kamni in darila«. Zbirka obsega 65 predmetov, ki jih je zbral v letih od 1992 pa vse do 2018 na območjih od Trente do Krasa. Razstavo z istoimenskim naslovom spremljajo še katalog, video in Podobnikove fotografije, ki dopolnjujejo predmete z nesnovno vsebino.

Darovalec etnološke zbirke mag. Rafael Podobnik je upokojeni doktor dentalne medicine, primarij ter magister s področja zobne in čeljustne ortopedije. Preko 60 let je zavezan izrazni fotografiji, dosegel je naziv EFIAP/d1 – diamantni odličnik prve stopnje Mednarodne zveze za fotografsko umetnost s sedežem v Parizu. Raznolika zanimanja, med drugim raziskuje tudi interminentne izvire, so ga privedla do novih spoznanj o izročilu in dediščini naših prednikov.

Avtorica razstave mag. Darja Skrt in oblikovalec Bojan B. Bitežnik sta elemente nesnovne dediščine starožitne kulture, kot jo je poimenoval dr. Zmago Šmitek, prenesla v sodoben čas, ki ga je Bitežnik dosegel s sodobnim oblikovanjem prostora. Na ta način je avtorica skušala opozoriti na proces adaptivnega dinamizma, ki ga je v znanosti definirala slovenska antropologinja dr. Branislava Sušnik, ki je delovala v Paragvaju. Spoznamo, da je kultura bivanja naših prednikov in njihova percepcija sveta, kljub prilagajanju toku zgodovine, vseeno vedno ohranila v sebi nekaj davnega in starožitnega.

Lokacija: Vila Bartolomei

Od: 24 jun 2019
Do: 31 dec 2020

Darovalec zbirke:
mag. Rafael Podobnik

Avtorica razstave:
mag. Darja Skrt

Oblikovalec:
Bojan B. Bitežnik

Jezikovni pregled:
Petra Kavčič

Prevod v angleščino:
Nadja Berlot Dukšič

Dostopnost