Kontakt

Furenga%202021 1

Furenga 2021

Tako kot lansko leto je tudi letošnja furenga oziroma prevoza jambora s konjsko vprego za goriški mlaj zaradi koronavirusa odpadla. Zato smo se v Goriškem muzeju skupaj z Društvom za oživljanje lokavškega izročila-DOLI odločili, da jo obeležimo s fotografijami izpred dveh let, ko je bila ta razstava v živo nazadnje izpeljana. Želimo si, da jo bomo naslednje leto končno lahko izpeljali, saj bo leta 2022 praznoval prevoz jambora za goriški mlaj svojo 20. obletnico, Društvo za oživljanje lokavškega izročila 30. obletnico in Goriški muzej pa svojo 70. obletnico obstoja.

Tradicionalna furenga, ki vključuje prikaz gozdarskih in obrtniških del s spremljajočimi dejavnostmi, je del širšega projekta Goriškega muzeja z naslovom Furenga. Vse od začetka jo vodi oblikovalec, nekdanji samostojni muzejski tehnik v Goriškem muzeju in soustanovitelj Društva DOLI Boris Blažko. Za Furengo je Goriški muzej pridobil in restavriral preko 60 vozil in vozov. V tej, tako imenovani razstavi v živo, pa že tradicionalno sodelujejo člani Društva DOLI, Društvo za ohranjanje dediščine Trnovske planote in aktiv mestnih žena in deklet Goričanke pod strokovnim vodstvom Goriškega muzeja.

Furenga 2021

Trnovski gozd je bil v času Avstro-ogrskega imperija državni gozd. Gospodarjenje z njim, uporaba vodnih virov v Vipavski dolini ter bližina pristanišča v Trstu so pripomogli, da je na tem območju nastalo specifično furmansko izročilo. Tako se je na primer v Podkraju, v Lokavcu in na Trnovem več kot polovica prebivalcev ukvarjala s furmanstvom. Furmani so prevažali najrazličnejše tovore, od hlodovine, drvi, vina in domačih pridelkov, do ledu in apna ter seveda jambora oziroma mlaja.

Furenga 2021

Lokacija:

Od: 1 maj 2021
Do: 31 maj 2021

Dostopnost