Kontakt

Annapontel

ANNA PONTEL. Hommáge Zoranu Mušiču

Italijanska umetnica Anna Pontel iz Vidma se slovenski publiki predstavlja z dvema projektoma: v galeriji Gong v Novi Gorici so na ogled skulpture in risbe iz cikla Predmeti za družbo, na gradu Kromberk pa instalacija Hommáge Zoranu Mušiču, s katero se je avtorica navezala na izbrana grafična dela Zorana Mušiča iz muzejske zbirke na gradu Dobrovo.

Instalacija, s katero se je Anna Pontel navezala na Mušičevo delo, je nastala v okviru skupinske razstave Contrappunto, ki so jo pripravili lani v Muzeju moderne in sodobne umetnosti Casa Cavazzini v Vidmu. Za tokratno postavitev je izbrala Mušičeva grafična dela iz zbirke na gradu Dobrovo z upodobitvami dalmatinskih žena na polju, konjičkov in sienske pokrajine. Pritegnile so jo zlasti slikarjeve značilne oble forme, ki jih je interpretirala kot kvačkane skulpture krožnih oblik v umirjenih barvah, prav tako povzetih po koloritu slikarjevih del.

Zoran Mušič

Drugi del prostorske postavitve predstavlja serija risb, izdelanih v avtoričini prepoznavni tehniki frotaža na papirju, na katerih je poleg formalne navezave na Mušičeva dela očitna tudi subtilna interpretacija njegove obdelave slikovne površine – tako tehnike nanašanja barv v tankih plasteh kot tudi ustvarjanja drobnih lis. Instalacijo je poimenovala Kokoni, saj je risbe in večino skulptur – z izjemo tistih, ki so nastale za pričujočo razstavo – ustvarila v času popolne karantene na ozemlju italijanske države, iz česar lahko sklepamo, da dela zaznamujejo avtoričino zazrtost vase, samoto in tišino. Hkrati pa skulpture in risbe obujajo spomin na Mušičev slikarski pristop: njegove brezčasne pokrajine namreč niso bile rezultat neposrednih vizualnih vtisov, ampak projekcije notranjega sveta.

Predmeti za družbo, 12. 11.–11. 12. 2021, Galeriji Gong

V Galeriji Gong v Novi Gorici pa je na ogled projekt z naslovom Predmeti za družbo, ki združuje različne izrazne medije, skulpturo, fotografijo in risbo. Serijo kvačkanih skulptur – organizmov, ki spominjajo na preplet rastlinskih, živalskih in človeških oblik, spremljajo fotografije, ki prikazujejo, čemu so skulpture namenjene. Na risbah so se podobe stiliziranih človeških likov in predmetov postopoma zlile v domišljijske hibride, skorajšnjo sintezo med človekom in predmeti.

Anna Pontel (1974) je po zaključeni srednji šoli na italijanskem državnem inštitutu Max Fabiani v Gorici diplomirala na beneški Akademiji lepih umetnosti. Od leta 1997 je pripravila več samostojnih razstav in sodelovala na številnih skupinskih razstavah v Italiji, Belgiji, Sloveniji in na Danskem. Leta 2000 se je s projektom Holiday set predstavila v koprski Galeriji Meduza. Za svoje delo je prejela že več nagrad in priznanj.

Anna Pontel, Hibrid

Lokacija: Grad Kromberk

Od: 12 nov 2021
Do: 15 maj 2022

Hommáge Zoranu Mušiču
Lokacija: Grad Kromberk
Kuratorka: Katarina Brešan
Od: 12 nov 2021
Do: 31 mar 2022

Predmeti za družbo
Lokacija: Galeriji Gong
Kuratorka: Nataša Kovšca
Od: 12 nov 2021
Do: 11 dec 2021

Dostopnost