Kontakt

Mattadorunavventura

10+2 nagrada umetnika Mattador 2010-2021

Kulturno društvo Mattador je nastalo v Trstu, 28. julija 2009, z namenom, da izvaja Mednarodni natečaj oziroma Nagrado za filmski scenarij Mattador. Posvečena je mlademu nadarjenemu Tržačanu, Matteu Caenazzu, ki je v domačem mestu, na Likovni gimnaziji Nordio, opravil maturo iz dekoraterstva in študiral na Univerzi Ca 'Foscari v Benetkah, smer film.

″10+2 nagrada umetnika Mattador 2010-2021″

Kulturno društvo Mattador je nastalo v Trstu, 28. julija 2009, z namenom, da izvaja Mednarodni natečaj oziroma Nagrado za filmski scenarij Mattador. Posvečena je mlademu nadarjenemu Tržačanu, Matteu Caenazzu, ki je v domačem mestu, na Likovni gimnaziji Nordio, opravil maturo iz dekoraterstva in študiral na Univerzi Ca 'Foscari v Benetkah, smer film. Matteo Caenazzo je prezgodaj umrl, in sicer 28. junija 2009, ko se je pripravljal za poklic scenarista. Nagrada Mattador je tako namenjena mladim italijanskim in tujim scenaristom, režiserjem, ilustratorjem in concept designerjem, starim med šestnajstimi in tridesetimi leti. Njen cilj je izpostaviti in krepiti mlade nadarjene posameznike, ki pristopajo k pisanju filmskih scenarijev. Izbrani avtorji lahko izražajo svojo ustvarjalnost in razvijajo svoje projekte v tesnem sodelovanju s strokovnimi domačimi in tujimi mentorji, ki jih spremljajo na umetniški in poklicni poti, jih tehnično usposabljajo in jim pomagajo pri promociji njihovega dela ter pripravah na poklic v svetu kinematografije. Natečaj oziroma nagrada se deli na štiri sekcije, in sicer za najboljši scenarij, za najboljši sinopsis, za kortometražo in za ilustriran scenarij. Poleg štipendije, izobraževanja in tehnične pomoči pri izvedbi filmskega projekta, zmagovalci prejmejo tudi likovno delo priznanega umetnika. Organizatorji natečaja namreč vsako leto povabijo domačega ali tujega ustvarjalca, da izdela grafiko z omejenim številom odtisov, ki je del Nagrade Mattador. Doslej je bilo izdelanih 12 umetniških del, ki jih bomo predstavili na razstavi na Gradu Kromberk in tako približali tudi slovenski javnosti projekt, ki združuje filmsko in likovno umetnost.

Mattador

Med letoma 2010 in 2021 so za različne izvedbe nagrade, z oštevilčenimi in podpisanimi izvodi grafik, sodelovali: Serse, Risba za besede; Sergio Scabar, Matteovi stroji; Stefano Graziani, Nekaj razlogov za pogled v ogledalo; Massimo Pulini, Preko Mattea; Massimo Kaufmann, Matteo; Luigi Carboni, Mattador; Massimo Bartolini, Letala; Remo Salvadori, Triada, Hans Op de Beeck, Merry-go-round in the Snow; Loris Cecchini, Misliti v slikah / I must have seen things again and again; Sabrina Mezzaqui, Katera skrivnost oživlja tihi ples kresnic?; Luca Pancrazzi, Kot Vedno Kjer Veš.

Video posnetke, ki so nastali do sedaj si lahko ogledate na YouTube kanalu Mattador.

www.premiomattador.it
Facebook @PremioMattador
Twitter @premiomattador
#premiomattador

Mattador

Lokacija: Grad Kromberk

Od: 27 maj 2022
Do: 30 sep 2022

kuratorki razstave: Katarina Brešan in Laura Modolo

Dostopnost