Kontakt

Vasja%20%c5%bdbona%20me%c5%a1anka%20 %20metisse

Vasja Žbona – Donacija Goriškemu muzeju

V Goriškem muzeju predstavljamo donacijo umetniških del kiparja Vasilija Žbone, mirenskega rojaka, ki je večino svojega življenja preživel v Parizu, kamor se je odpravil že zelo mlad, sredi šestdesetih let dvajsetega stoletja, predvsem iz nuje po zamenjavi okolja in želje po umetniškem ustvarjanju. Francoska prestolnica ga je zamikala kot veliko, dinamično, večkulturno in umetniško središče, ki je po drugi svetovni vojni doživljalo preporod in je postalo, sploh proti koncu šestega desetletja, prizorišče velikih družbenih sprememb.

Žbono je zaznamovalo šolanje in nato sodelovanje s kubanskim kiparjem Augustínom Cárdenasom, po mnenju Andréja Bretona »zadnjim velikim nadrealističnim kiparjem«, kjer je lahko pridobil tehnično znanje za izražanje svojega ustvarjalnega naboja in se vživel v živahno ter izzivov polno okolje. Za svoje ustvarjanje si je v prvi vrsti izbral les, iskal je predvsem, po lastnih besedah, »občutljivost in poezijo«. 

Žbona je v slovenskem prostoru skoraj nepoznan umetnik, v domače kraje se je vračal bolj poredko, poleg tega pa je v Sloveniji za časa svojega življenja razstavljal samo dvakrat. Z razstavo in katalogom Goriškega muzeja ga postavljamo v slovenski, goriški prostor. S poglobljenim in izčrpnim besedilom dr. Jureta Mikuža pa se opus Vasilija Žbone vključuje v kontekst modernega evropskega in svetovnega kiparstva.

Po umetnikovi smrti se je družina odločila, da bo njegova dela podarila Goriškemu muzeju, ustanovi, ki je pristojna za zbiranje, hranjenje in predstavljanje primorskih umetnikov. Med te spada tudi Vasilij Žbona, ki pa je, tako kot se za umetnost spodobi, presegel meje lokalnega in nacionalnega ter nas vse povezal z univerzalnim vizualnim načinom sporočanja.

Vasja Žbona - Donacija Goriškemu muzeju

Lokacija: Grad Kromberk

Od: 29 nov 2019
Do: 30 sep 2020

kustosa razstave: Katarina Brešan in Jure Mikuž

Dostopnost