Kontakt

1%20pomlad%2c%202012%2c%20akril%2c%20platno%2c%2058%20x%20%2060%2c5%20cm

Franc Golob

Franc Golob se je skozi desetletja gibal v širokem medijskem polju: od slikarstva, grafičnega oblikovanja, fotografije, videa, do klasične in računalniške grafike, njegovo umetniško osebnost so krojili celo aktivizem in umetniški dogodki. Ko odkrivamo in prepoznavamo njegov razvoj od (pred)študijskih začetkov do konca študija na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, ki je potekal znotraj klasičnih likovnih praks, do drznega podiplomskega vstopa v polje razširjenih medijev (fotografija, grafično oblikovanje, video …), kjer je deloval več kot desetletje, in ponovnega vračanja k slikarski samozavesti, ni dovolj usmeriti pogled v eno samo točko.

V risbi, akvarelu in slikarstvu se je njegov opus razvijal od realizma do abstrakcije, z vsemi vmesnimi niansami ter pogostim prehajanjem med enim in drugim izrazom. V zgodnjem obdobju je v risbi in sliki upodabljal figuro, na svoji ustvarjalni poti pa je največ pozornosti usmeril v preučevanje narave. Najpogosteje slika domačo in tujo pokrajino, v kateri je lahko v večji ali manjši meri prisotna arhitektura, ki jo spoznava na številnih potovanjih, tudi v eksotične dežele.

Golobov bogat akvarelni opus zaznamuje abstrahiranje krajine skozi raziskovanje njenih struktur, kolorističnih učinkov, svetlobe, s potezo, ki je lahko umirjena ali pa skicozna in impulzivna. Pri tem ga zanima tudi nasičenost barvnega nanosa, ki ga lahko ta tehnika prenese, in tako nenehno prestopa meje klasične predstave o akvarelu. V zadnjih letih se Golob intenzivneje posveča slikarstvu, ki pomeni nadaljevanje in sintezo dosedanjega raziskovanja narave. Njene izseke abstrahira v izrazitem koloritu in dinamičnih kompozicijah večjega formata.

Franc Golob

Franc Golob se je rodil leta 1941 v Celju, kjer je obiskoval osnovno šolo in nižjo gimnazijo. Med letoma 1957 in 1958 je obiskoval likovno delavnico slikarja Avgusta Lavrenčiča v Celju in se nato vpisal na Šolo za oblikovanje v Ljubljani, kjer sta poučevala slikarja Tone Žnidaršič in Marko Šuštaršič.

Po diplomi na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 1970, se je Franc Golob zaposlil v tovarni pohištva Brest v Cerknici, jeseni leta 1972 se je pridružil ekipi ustvarjalcev v podjetju Meblo v Novi Gorici.

Konec sedemdesetih let je bil povabljen k sodelovanju pri projektiranju Kulturnega doma v Novi Gorici. Leta 1982 se je zaposlil na Učiteljišču v Tolminu kot profesor likovnega pouka. V osemdesetih letih je aktivno sodeloval v Društvu likovnih umetnikov Severne Primorske (DLUSP).

Leta 1992 se je Franc Golob zaposlil na Gimnaziji v Novi Gorici, kjer je poučeval umetnostno zgodovino in likovno vzgojo. Leta 2000 je na predlog tedanjega ravnatelja gimnazije Bojana Bratine postal ustanovitelj Umetniške gimnazije z likovnim oddelkom, ki ga je uspešno vodil do upokojitve konec leta 2004.

Po letu 2005 se je popolnoma posvetil likovnemu ustvarjanju. Udeleževal se je številnih srečanj, likovnih kolonij in študijskih potovanj.

Leta 2015 je s stanovskimi kolegi v Ajdovščini, pod okriljem Mednarodne zveze akvarelistov (International watercolor society – IWS), priredili Mednarodni bienale akvarela Castra, ki je bil prvi in hkrati zadnji, kljub temu, da je bil izjemno uspešen.

Sodeloval je tudi na festivalu InArte Fabriano v Italiji, ki je najpomembnejši dogodek za akvarel v Evropi. Leta 2019 je bil povabljen na slikarsko kolonijo v kitajski Fuiyang, kjer je ustvarjal skupaj z največjimi mojstri akvarela.

V domačem Oseku, kjer ima tudi atelje, nadaljuje z ustvarjanjem in načrtovanjem novih projektov. Pregledna razstava v Goriškem muzeju pa je, kot se je sam izrazil, zanj priložnost, da pogleda svojo prehojeno pot, jo premisli in …

Franc Golob

Lokacija: Grad Kromberk

Od: 19 jun 2021
Do: 3 apr 2022

Kustosa razstave:
Katarina Brešan in David Kožuh

Konserviranje in restavriranje:
Polona Paglovec Šuligoj

Dostopnost