Kontakt

Dinamikamaterijeweb

Retrospektivna razstava DINAMIKA MATERIJE

Razstava je posvečena 40. obletnici smrti kiparja Marcella Mascherinija (Videm, 1906–Padova, 1983). Predstavljeni so bronasti kipi, skice in grafike, pa tudi fotografije, originalni dokumenti in njegovi kiparski pripomočki.

Razstavljenih je več kot petdeset del, med katerimi so Mascherinijevi kipi in fotografije Massima Gardoneja, Davideja Marie Paluse in Maria Sillanija Djerrahiana, ki stopajo v dialog in kontrast s svežino kipov, ki so jih ustvarili Zdenko Kalin (Solkan, 1911–Ljubljana, 1990), Janez Lenassi (Opatija, 1927–Piran, 2008) in Vasja Žbona (Miren, 1945–Pariz, 2013), iz stalne zbirke Gradu Kromberk, skupaj z ikoničnimi pticami Vladimirja Makuca (Solkan, 1925–2016), čigar dragoceno zbirko hrani Goriški muzej. Na razstavi predstavljamo, kako so italijanski in slovenski umetniki obravnavali in se ustvarjalno soočili s tematiko zraka, vetra, gibanja in letenja. Pobuda je nastala v okviru devete izvedbe Energije prostorov / Festivala vetra in kamna, ki ga prireja društvo Casa CAVE iz Vižovelj in so ga podprli Avtonomna dežela Furlanija Julijska krajina, Občina Devin Nabrežina, Fundacija Pietro Pittini in Fundacija Foreman Casali, v sklopu priprav na GO!2025, Nova Gorica - Gorizia, Evropska prestolnica kulture 2025.

Iz zbirke, ki jo hrani Arhiv Marcello Mascherini, smo na gradu prvič postavili na ogled nabor bronov s konca 60. in začetka 70. let, ki pričajo o umetnikovem zanimanju za zračne pojave. Razstavo smo obogatili z umetniki, predvsem kiparji iz naše zbirke, in deli, ki so že bila na ogled v stalni postavitvi, a se nam v novem kontekstu pokažejo še na drugačen način. V dialogu z italijanskim mojstrom nas skulpture Zdenka Kalina, Janeza Lenassija, Vasje Žbone ter kipci in slike Vladimirja Makuca na novo očarajo, povezuje jih nova rdeča nit, kljub različnim izvirnim konceptom, tehnikam, krajem in časom nastanka.

Dinamika materije

Na povabilo Massima Premude so se italijanskemu kiparju poklonili trije ustvarjalci, Massimo Gardone, Davide Maria Palusa in Mario Sillani Djerrahian, ki s svojim sodobnim pogledom s precejšnje časovne distance reinterpretirajo tri Mascherinijeve bronaste skultpure, posvečene vetrovom tega prostora in sicer odlitka Burja in Jugo iz leta 1951, ki sta krasila čezoceanko Augustus in sta danes razstavljena v Muzeju ladjedelništva MuCa v Tržiču, ter Boj himer iz leta 1967, ki je postavljen na križišču ulic Palestrina in San Francesco v franciscejski četrti v Trstu.

Najmočnejša skupna točka vseh umetnikov na razstavi je pravzaprav vpliv okolja, vse je namreč zaznamoval ta košček zemlje, tudi tiste, ki so se sem preselili in se udomačili. Zaznamoval jih je s svojo kamnito strukturo, vegetacijo, živalskim svetom, vetrovi, morjem … in tudi ljudmi, ki ustvarjamo to tako kompleksno družbo, težko, mučno, utesnjujočo in obenem lahkotno ter igrivo, ki v veliki likovni umetnosti pokaže svoje najboljše lice.

Dinamika materije

Lokacija: Grad Kromberk

Od: 9 nov 2023
Do: 14 apr 2024

Kuratorja Massimo Premuda in Katarina Brešan

Dostopnost