Kontakt

 mg 5023web

Vanja Mervič TOPOGRAFIJA VSAKDANA

Vanja Mervič je po temeljni izobrazbi slikar, vendar ustvarja v različnih medijih, saj verjame, da ima vsaka ideja svoj specifičen način izraza. V svojem delu se na splošno ukvarja s svetom onkraj vidnih plasti materialnosti, z mikrostrukturo materije, s svetom nematerialnega, idejami, mislimi in energijo. V skladu s tem njegova umetniška praksa kaže pripadnost sodobnemu znanstvenemu, materialnemu pogledu na svet, obenem pa zavezanost nečemu prvinskemu, večnemu, nerazložljivemu, kar je onkraj materialnega.

Na tokratni razstavi predstavlja različna dela, v katerih na kritičen način obravnava materialno hiperprodukcijo sodobne potrošniške družbe. Človeštvo je namreč v zadnjih dveh stoletjih naredilo neverjeten tehnološki preskok, vendar pa je pospešeno izgubljalo vrednote, zaradi katerih je svet prijeten prostor za življenje. Vse bolj jasno postaja, da nas tako imenovani napredek ni pripeljal nikamor, saj stopicljamo na mestu, do vratu zasuti s takšnimi ali drugačnimi produkti za enkratno uporabo. Številne predmete zelo hitro zavržemo, njihovi ostanki pa se nam valjajo pod nogami ob vsakem koraku.

Vanja Mervič TOPOGRAFIJA VSAKDANA

Umetnik skuša najti nekakšen smisel v tem nesmislu, tako da zavržke, ki ga s svojo obliko, zgradbo ali teksturo še posebej pritegnejo, obravnava kot umetniške artefakte. Nastalo je več serij frotažev na različnih podlagah, na potiskanem računalniškem papirju iz prejšnjega stoletja, ali v obliki knjige. Najboljše je umetnik prenesel še v grafični niz oziroma serijo odlitkov. S prestopom v dva medija, ki ju v osnovi določa reproduktabilnost, umetnik v svojih raziskovanjih seže iz območja forme v območje produkcije in se tako vrne k problematičnemu izvoru svojih raziskovanj: na tej točki se namreč kar samo od sebe postavi vprašanje o (ne)smiselnosti umetniške (hiper)produkcije v sodobni družbi – a to je že tema za novo razstavo.

Lokacija: Grad Kromberk

Od: 29 nov 2023
Do: 14 apr 2024

kuratorki: Mojca Grmek in Katarina Brešan

Dostopnost